Необходимите средства за живот на едно тричленно семейство от двама работещи възрастни плюс едно дете са в размер на 2 524 лв.

Данните за наблюдението на потребителските цени и заплатата за издръжка за второто тримесечие бяха представени от президента на КНСБ Пламен Димитров и от Института за социални и синдикални изследвания към синдикалната организация.

Средствата необходими за един работещ живеещ сам човек са 1402 лв. Доходът необходим за издръжка нараства с: 0.6% на тримесечна база и 10.6% на годишна база, посочи Пламен Димитров.

8,7% годишна инфлация през юни измери НСИ

8,7% годишна инфлация през юни измери НСИ

Инфлацията от началото на годината е 2.4%

Повишена динамика на средните цени в групата на хранителните стоки се наблюдава при:

Нарастване през последното тримесечие се отчита при: "Месо и месни продукти" - тримесечният ръст общо за групата е с 2.8% и с 15.7% на годишна база. Продължава нарастването на цените при телешко и свинско месо в диапазон 3-4%, като на годишна база достига около и над 22% -25%. Пилешко месо нараства с около 5.3%.

Захар и захарни изделия нарастват с 0.8% на тримесечна база и на годишна с 18.8%. На тримесечна база цената на захарта се задържа на същите нива, докато на годишна база се увеличава с 21.7%, или с повече от 35-40 стотинки.

Яйцата също нарастват с 45.9% на годишна база.

При плодовете на тримесечен ръст общо за групата е с 4.4% и с 10% на годишна база. Цените на услугите в заведения за обществено хранене също бележат ръст с 2.4% на тримесечна база. "Сладкарници/кафенета" с 16.6%, при ресторанти с 12% на годишна база.

Групата на "Мляко и млечни продукти" -бележи намаление на тримесечна база с 0.4%, за година средно нарастването е с 25.5%. Животински и растителни масла" намаляват с 4.6% на тримесечна база, на годишна намаление с 8.6%. Слънчогледовото олио бележи намаление с 8.2%, а на годишна база намалението е в диапазон 1,30 - 1,70 лв. (около 25%).

Освен това намаляват и някои нехранителни стоки. Намаление на тримесечна база се регистрира при природния газ и твърдите горива. За година цената на природен газ намалява с около 50%, но цената на дърва за горене нарастват с около 25%, топлоенергия ръст с 39%. Ръст се отчита при "Жилищно обзавеждане и домакински уреди" с 1.8% на тримесечна база, а на годишен с 24.5%.

Облекло, обувки и лични принадлежности също бележат ръст с 2.4% на тримесечна база, на годишна с 9.5%.

Групата на "Здравеопазване" отчита годишен ръст от 10.2%, на тримесечна база. Лекарствата задържат ценовите нива на тримесечна база, но на годишна нарастват с 18.3%. Нарастване се отчита при лекарства, като: парацетамол, аспирини (ацетизал), алергозан и други.

В заключение президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че от синдикалната организация настояват за:

За приемане на исканията на КНСБ за промени на Закон за държавен бюджет 2023г с нови 305 млн. лв. - за гарантиране на допълнителни средства за ръст на заплатите на всички работещи в обществения сектор, които да компенсират натрупаната кумулативна инфлация от 01.2021 до 05.2023г.

  • Ръст минимум от 10% за 2023 г. на всички заплати;
  • Догонващ ръст на доходите, който да компенсира натрупаната двугодишна инфлация за периода 2021-2022 г. за всички заплати;
  • Втора актуализация на минималната работна заплата и достигането до размер 850 лв.;
  • Въвеждане на необлагаем минимум;
  • Връщане на 20% ДДС ставки за хляб, брашно и ресторантьорски услуги.
  • Поемане на ангажимент за възможно най-бързо транспониране на директивата за адекватни и справедливи минимални заплати на ЕК.
ГЕРБ съгласни с исканията на КНСБ, внасят предложения за още 200 млн. за заплати

ГЕРБ съгласни с исканията на КНСБ, внасят предложения за още 200 млн. за заплати

Най-голямото предложение е за изпълнение на исканията за полицаите