ГЕРБ са съгласни с КНСБ, които протестират с исканията за повишаване на заплатите в редица държавни сектори, в това число и в Министерството на вътрешните работи. От партията на Борисов ще внесат преди второ четене на Бюджет 2023 предложения за допълнителни 200 милиона лева за различните администрация, като основната част от тези пари - 150 милиона, биха се насочили към МВР.

"Най-голямото предложение е за изпълнение на исканията за полицаите, става дума за около 150 милиона лева. Ще имаме предложение и в сферата на културата и специално предложение за служители на НОИ. Имаме вече разчети и ще видите предложенията ни следващата седмица. Тези наши обещания днес са обмислени, защото преди това са били обсъждани с колегите", заяви след срещата между ГЕРБ и представители на КНСБ народният представител Деница Сачева.

"Намираме се в средата на годината. Добре познавам капацитета на администрацията да инвестира средства. Само европейското финансиране, което имаме да похарчим до края на годината, е 8 милиарда, ако не искаме да изгубим пари. Определено има резерв в капиталовата програма, въпреки че въобще не харесваме подхода, при който капиталовите средства се канибализират и се втечняват, както се случи миналата година (тоест когато има раздути проекторазходи за държавни инвестиции, които не се спазват, а парите компенсират дефицита - бел.ред.)", коментира на свой ред вторият човек в ГЕРБ Томислав Дончев.

Дончев подчерта - ГЕРБ ще бъдат изключително внимателни при допълнителните харчове в бюджета .

Решението как ще се разпределят средствата в МВР, за които от ПП по-рано днес заявиха, че не трябва да стават на "калпак", става на база на вътрешноведомствено решение, т.е. политическото ръководство на ведомството ще реши кой колко увеличение да получи, уточни бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Младен Маринов.

След три дни на протести днес КНСБ влязоха в парламента за срещи с партиите. Досега синдикалистите проведоха разговори с ПП, ДПС и ГЕРБ, предстои такъв и с БСП.

Цонев смята за възможно да се изпълнят исканията на синдикатите

Цонев смята за възможно да се изпълнят исканията на синдикатите

Ще се подходи внимателно, голяма част от исканията на синдикатите ще бъдат удовлетворени