ДПС дава урок по патриотизъм. "На 2 юни всички отдаваме почит в знак на признателност към делото, словото и заветите на Ботев. Някои, изминавайки славния път на Ботев и неговата чета, откриват себе си, любовта си към родината, други намират и преоткриват словото му, трети превръщат идеалите му в собствено верую, за цял живот", заяви лидерът Мустафа Карадайъ в декларация.

По думите му Ботевите послания за тържеството на вечните ценности на свободата и справедливостта, на независимостта и солидарността са живи и днес и по-необходими от всякога.

"За Ботев свободата е изконно право на човека, тя осмисля съществуването му. Свободата означава не просто постигането на национална независимост, а постигане на социална, лична и общочовешка свобода. Актуално звучат и днес идеите за разрешаването на дълбоките социални противоречия и конфликти на европейските общества", анализира Карадайъ.

"Разбирането на Ботев за свободата като съзидание, а не разрушение, за изграждане на мостове между хора и общности, а не за разделение и противопоставяне респектира и задължава. Всяко поколение трябва да се съпоставя според тази мяра", допълни той.

"Паметта за Ботев и всички, които са отдали живота си, за да можем днес да живеем в свободна и демократична страна, изисква от нас отговори. Свободни ли сме, в демократична държава ли живеем, как разбираме обединението и патриотизма. Въпроси, на които всеки трябва да има отговор. Честен и открит", заяви още лидерът на ДПС.

Осъзнаваме ли що е то патриотизъм, попита той. "Патриотизъм е да обичаш родината си. Просто и ясно, както са прости и ясни въплътените в творбите на Ботев идеали. Патриотизъм не означава да мразиш и да оспорваш правото на всеки един, роден на тази земя, да обича земята си, родината си", изтъкна Карадайъ.

Историята няма да прости на онези, които чрез популизъм, лъжепатриотизъм и национализъм поставят под риск правата и свободите, демокрацията и евроатлантическата ориентация на страната ни, предупреди той. "Обръщаме се към всички, за които свободата е ценност, демокрацията е ценност, човешкото достойнство е ценност, патриотизмът е същност", обясни той.