Не става въпрос дали Реформаторският блок (РБ) ще влезе в парламента, а колко олигарси и феодали ще влязат и ще си осигурят половината от депутатите. Това заяви пред БиТиВи съпредседателят на Парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски във връзка с евентуалното въвеждане на мажоритарна система. Той прогнозира, че в кулоарите на парламента няма да могат да се разминат от мутри и техните гардове.

Найден Зеленогорски посочи, че най-нормалната мажоритарна система е да има преференция без праг и да не се пази първият в листата - когото хората посочат, той да бъде избран от листата.

Реформаторът подчерта, че ако съдът се произнесе, че референдумът е задължителен, е очевидно, че трябва да влезе в сила.

Найден Зеленогорски припомни, че е правил избори за Велико Народно събрание с чиста мажоритарна система и тогавашната БКП като най-голяма партия е получила неочакван бонус. Причината е, че имало значение как се разделят районите.

Такава система в чист вид има само в Джибути, никоя развита демокрация не я използва. Тя ще доведе до три партии в парламента - ДПС, БСП и ГЕРБ. И никой друг. Което тежко ще наруши представителността на гражданите и ще ги изкара отново на улицата, прогнозира още реформаторът, съобщават от пресцентъра на ДБГ.

Мажоритарен вот рано или късно ще се въведе, уверени в ГЕРБ

Мажоритарен вот рано или късно ще се въведе, уверени в ГЕРБ

Цветанов иска предстоящите избори да са по новата система

Според Зеленогорски това, че някой е напуснал РБ не е проблем на тези, които са останали в блока и са продължили поетите към избирателите ангажименти. По думите му те не си направили поуките, че разпределението води до срив в доверието на десницата. Найден Зеленогорски подчерта, че Реформаторският блок сега стои най-добре в дясно.

Той посочи, че реформаторите са били недостатъчен брой в парламента, за да се наложат за приемането на антикорупционния закон на второ четене. Въпреки малкия си брой обаче те не допуснали национализиране на пенсионните фондове, удължаване на агонията на КТБ и продължаване на схемите в енергетиката. По мнението на Зеленогорски реформите в здравеопазването, отбраната, образованието и икономиката вече дават резултати.

Зеленогорски обяви, че реформаторите водят диалог с всички, които искат да има силна и обединена, а не парцелирана десница. На първия ни съюзен конгрес на 29 януари ще утвърдят индивидуалното членство, груповото членство и гражданското участие в РБ. Един председател нямало да се избира, защото РБ функционирал ефективно на федерален принцип и партиите щели да си запазят автономността си. Найден Зеленогорски прогнозира също, че блокът ще бъде част от следващия парламент и ще продължи реформите.