"Демократична България" настоява Министерството на външните работи (МВнР) незабавно и остро да протестира срещу обидните квалификации към български граждани и български медии, поместени на официалната страница във "Фейсбук" на посолството на Руската федерация у нас.

Припомняме, вчера на официалната страница на руското посолство в социалната мрежа "Фейсбук" беше поместена публикация на родна медия, озаглавена "По-големи олигофрени и малоумници от платените жълтопаветни русофоби няма". В описанието на поста на страницата на посолството все пак пише "Мнение:".

Руското посолство реагира с обиди на рехав протест в София

Руското посолство реагира с обиди на рехав протест в София

Цитират мнение, според което протестиращи столичани са олигофрени и малоумници

Това обаче е недопустимо и скандално според "Демократична България".

"Чуждите дипломатически представителства не могат да ругаят български граждани под каквато и да е форма", категорични са демократите.

Според обединението провокацията на руското посолство идва, след като кметът на София Йорданка Фандъкова разреши елхата от Русия да бъде поставена до катедралния храм "Света Неделя", "където на 16 април 1925 г. бяха избити 134 българи и над 500 ранени при терористичен атентат, организиран по заповед, дошла именно от Москва".

Това решение е разделило ненужно обществото непосредствено преди празниците, тълкуват от "Демократична България" и отбелязват, че това е поредно падение на властта, което се вижда както в полицейската охрана на злополучния "подарък", "а всъщност най-обикновена ПР акция", така и в натиска срещу протестиращите, на които им бе забранено да поставят дори българския трикольор.

Посланик Макаров запали светлините на елха, дарена за благото на народите ни

Посланик Макаров запали светлините на елха, дарена за благото на народите ни

За втора година посланикът дарява елха в столицата

Демократична България настоява българските институции да пазят правата и достойнството на българските граждани, "а не да свеждат коленопреклонно глава пред наместниците на Путин в България, която все повече заприличва не на независима държава, а на Задунайская губерния", допълват от обединението.