Министерството на външните работи с дълбока загриженост констатира, че на първа инстанция процесът по родителските права, който се води срещу българската гражданка Спаска Митрова в Македония, не е бил прозрачен.

Той бе проведен в условията на силно негативна обществена атмосфера, част от която бяха актове на физическо насилие, задържане за продължителен период и лишаване от възможност за свиждане на Митрова с детето й.

Това се казва в изявление на говорителя на МВнР, малко след като стана ясно, че гевгелийският съд отне дъщерята на Спаска и даде попечителски права на бащата.

От външно заявяват още, че българската страна не приема последователното недопускане на представител на посолството ни в Скопие при гледането на делото предвид извънредно големия обществен интерес и в двете държави.

В изявлението се заявяват очакванията на следваща инстанция съдът да вземе решение в съответствие с европейските принципи на прозрачност и обективност.

В тази връзка МВнР обръща внимание на препоръките и изискванията, съдържащи се в годишния доклад на Европейската комисия за напредъка на Македония.

Подчертава се още, че България ще продължи да следи най-внимателно процеса и ще го третира като показател за напредъка на съдебната реформа в Македония - важен елемент от Копенхагенските критерии, от чието изпълнение зависи европейската перспектива на нашата съседка.