Българите, които пътуват до или са на територията на остров Тайван, да следят актуалната обстановка и да се придържат стриктно към указанията на местните власти.
Това предупредиха от Външно министерство преди преминаването на тайфуна Мария през остров Тайван.

От Централното бюро по метеорология на остров Тайван предупредиха за приближаването на тайфуна Мария, който се очаква да връхлети северната част на острова още днес и да предизвика проливни дъждове.

Според прогнозите, тайфунът ще продължи да се движи със скорост 30 км/час в посока североизток. Очаква се в ранните часове на 11 юли 2018 г. да премине над североизточната част на Тайван и да достигне провинция Джъдзян.

Очакват се значителни валежи и в югоизточната част на провинция Джъдзян и в североизточната част на провинция Фудзиен. С придвижването си в посока северозапад, тайфунът постепенно ще отслабва.

Същевременно е в сила и оранжев код за горещини в районите Хуайлиен и Тайтун.

Съгласно информация от местните медии има затруднения при всички видове транспорт. В рамките на днешния ден са били отменени над 280 международни и вътрешни полети.

Местните власти препоръчват да не се организират масови събирания на открито или закрито, да не се работи на голяма надморска височина. Препоръчва се създаването на добра организация по укрепване на пристанищата.

Желателно е и да се намали до минимум движението на плавателни съдове в регионите, за които важат предупрежденията, както и да се гарантира, че деца и възрастни се намират на сигурно място.

За допълнителни въпроси българските граждани могат да се обръщат към посолство на България в Пекин, Китайска народна република: +86 10 6532 1946; +86 10 6532 1916;

Дежурни телефони в извънработно време: + 8610 6532 1916; + 8610 6532 1946