Министерството на външните работи призова българските граждани, намиращи са на територията на Иран, да напуснат страната незабавно. Като причина за апела си от ведомството посочват ескалацията на напрежението в Близкия изток.

МВнР отбелязва, че българите на територията на Иран следва стриктно да се придържат към инструкциите за сигурност на местните власти, както и редовно да се информират за обстановката, да избягват места, които представляват военни обекти или на които се провеждат мероприятия, свързани със струпването на множество хора.

Към момента съществуват няколко възможности за пътуване до Република България - през сухопътните граници с Република Турция и Република Армения. Сухопътната граница с Република Азербайджан продължава да е затворена.

Тези възможности не се организират и координират от посолството на страната ни в Техеран, уточняват от МВнР.

Припомняме, че напрежението в Близкия Изток ескалира след вълната от взривове на пейджъри и уоки-токита, която рани хиляди и уби десетки бойци на "Хизбула". Израел започна офанзива срещу Ливан. Ежедневно Израел нанася удари по цели на "Хизбула" в страната.

Иран отговори със стотици изстреляни ракети по Израел. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху нарече атаката огормна грешка, подчертавайки, че Техеран ще плати скъпо за това. ООН призова за деескалация на напрежението в региона.

МВнР призова българите да напуснат Ливан незабавно

МВнР призова българите да напуснат Ливан незабавно

Апелът на ведомството идва на фона на израелските удари по Бейрут и други части на страната