Министерството на външните работи (МВнР) излезе с позиция във връзка с острите квалификации, които министър-председателят на Албания Еди Рама отправи към страната ни в четвъртък в Брюксел, където на срещата на върха ЕС-Западни Балкани за пореден път беше отложено решението за вдигане на българското вето за начало на преговори за членство на страната му и РСМ в ЕС.

Външното ни министерство заявява, че очаква албанският премиер да съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна-кандидат за членство в ЕС.

МВнР посочва, че винаги сме били сред държавите в Европейския съюз, подкрепящи европейската принадлежност на албанския народ. "Отстоявали сме европейската перспектива на Албания и началото на преговорите за членство в ЕС и тогава, когато беше много по-трудно от днес. През годините нямаше много други гласове заедно с нас в тази кауза", се казва още в позицията.

Министерството на външните работи уверява, че въпреки всичко отстояваме това и днес, в името на общото европейско бъдеще.

Албания: Ветото на България за РСМ е позор, а ЕС е бъркотия

Албания: Ветото на България за РСМ е позор, а ЕС е бъркотия

Германия иска реалистична възможност за страните от Западните Балкани за членство в ЕС

"В отговор, не за първи път, чуваме непредизвикани тежки, обидни квалификации от един правителствен ръководител. Жлъчните подхвърляния в подобен нисък езиков регистър не могат повече да бъдат оправдавани с особености на характера и липса на умения за европейско общуване.

На това ниво, повече от всяко друго, настояваме за спазване на добрия тон за общуване. На това ниво, от наша страна винаги е било засвидетелствано цялото уважение, което изисква отговорната позиция и нивото на междудържавните отношения", изтъкват от МВнР.

Еди Рама съжалявал ЕС, искал да им помогне

Еди Рама съжалявал ЕС, искал да им помогне

Нито пандемията, нито войната накарала страните да се обединят

Външното ни министерство отбелязва също, че ни предстои общо бъдеще с Албания, като добавят, че политиците си отиват, а народите остават.

"Нашите народи имат общ интерес, който не трябва да бъде накърняван от погрешната преценка на един политик. Недопустимо е отношенията между държавите да се превръщат в заложник на ексцентричността на настоящия албански министър-председател", се подчертава в позицията.