Албанският премиер Еди Рама на пресконференция след срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Брюксел изрази съжаление за Европейския съюз, защото, както той каза, една държава-членка на ЕС (България-бел.ред.) отвлича целия процес на европейска интеграция на Северна Македония и Албания. Според него е разочароващо, че дори по време на пандемия и ужасяваща глобална война държавите не са успели да се обединят, цитира думите му македонското електронно издание "360 степени"

"Позволете ми да изразя дълбоката си скръб за Европейския съюз. Съжалявам за ЕС и се надявам да можем да им помогнем. На срещата се опитах да кажа някои неща, но Шарл Мишел ни каза, че имаме по 3 минути. Щеше да ми отнеме само 30 секунди, ако съюзът достави това, от което се нуждаеше, но не го направи, така че 3 минути не бяха достатъчни. Казах им, че е и хубаво, и лошо да съм тук. "Добре е, защото сме тук сред европейци, но е лошо, защото все още не сме чути като европейци, а като гости в разделена къща," каза Рама на съвместна пресконференция с македонския премиер Димитър Ковачевски и сръбския президент Александър Вучич.

Албания: Ветото на България за РСМ е позор, а ЕС е бъркотия

Албания: Ветото на България за РСМ е позор, а ЕС е бъркотия

Германия иска реалистична възможност за страните от Западните Балкани за членство в ЕС

Той заяви, че основна тема на срещата е била Северна Македония, която вече 17 години чака да стане член на ЕС, и изрази надежда, че в бъдеще няма да се появи втора или трета България, която отново да попречи на процеса.

"Имаме много работа. От една страна, смятам, че направихме много и ще продължим да го правим ... и ще вървим по пътя си, надявайки се да станем член до следващия век. "Ще сме благодарни, ако тази нова политическа общност в Европа (Той има предвид предложението на френския президент за  създаване на Европейска политическа общност с участието на Съюза и неговите съседи) ни даде възможност да бъдем заедно в една къща като едно семейство.," добави Рама.

Евролидерите потвърдиха подкрепата си за интеграцията на Западните Балкани

Евролидерите потвърдиха подкрепата си за интеграцията на Западните Балкани

Да се завърши липсващата енергийна структура, призова Петков