330 хиляди разпечатки от мобилни разговори е вадило МВР за година, съобщи депутатът Атанас Атанасов.

Атанасов излезе по средата на заседанието на вътрешната парламентарна комисия, в което участва и МВР шефът Михаил Миков.

Атанасов посочи тези данни пред медиите, без обаче да стане ясно, през коя година са събрани въпросните разпечатки.

Атанасов подчерта, че според Конституцията в България има тайна на съобщенията и кореспонденцията, допуска се нарушаване на тази тайна само с разрешение на съдебната власт и то за разкриване или предотвратяване на тежки престъпления.

За въпросните разпечатки Атанасов коментира, че са правени без разрешение на съдебната власт, т.е. в нарушение на конституцията.

„Крайно време е да се сложат правила за това", каза Атанасов, защитавайки сегашния текст на Закона за електронните съобщения.

„Не виждам каква е пречката МВР да действа по сегашния НПК - работиш без разрешение от съдебната власт и в срок от 24 часа искаш санкция", поясни Атанасов.

Напускайки заседанието министър Миков отрече да е съобщавал цитираните от Атанасов данни.
„Няма да коментирам такива данни. Тези данни не бива да са предмет на медиите.
Не зная кой ви е казал такова нещо. Който твърди - той го казва. Аз такова нещо не съм казвал и няма да кажа", подчерта Миков.

Председателят на вътрешната комисия Минчо Спасов изтъкна, че по време на заседанието е било уточнено, че няколко разпечатки могат да се отнасят до един обект.

„По това, което обясни министъра се оказва, че по-голямата част от разпечатките са вземани без съдебно разрешение, по силата на закона за МВР", посочи Спасов и изрази мнението, че редът на НПК трябва да се използва не само при разследване, но и при разкриване на престъпления.

„Според мен събирането на тези разпечатки трябва да става при спазване на изискванията на НПК", категорично каза Минчо Спасов.
След като чл. 251 действа и има препращане към НПК, ще се наложи полицията да иска разрешение, добави Спасов. 

Според него всички изказвания на представители на изпълнителната власт, че със закона им се връзват ръцете са неоснователни.

Стана ясно, че отпада предложението за ново преправяне на Закона за електронните съобщения с цел засилване на контрола над трафични данни за улесняване на борбата с престъпността.

След изслушване във Вътрешната комисия на министъра на вътрешните работи се наложи становището, че е недопустима нова промяна в закона, тъй като това противоречи на правилника на парламента.

Отхвърлен законопроект може да се внесе повторно след 6 месеца не по-рано от следващата парламентарна сесия, поясни председателят на комисията Минчо Спасов.

Припомняме, след приемането на този закон от МВР заявиха, че той ограничава до голяма степен възможността за разследване на тежки престъпления.