След като три парламентарни комисии се произнесоха по Закона за електронните съобщени (ЗЕС), четвъртата комисия, която го разгледа днес - Комисията по правни въпроси, реши: ЗЕС има нужда от корекции.

Ще се създаде работна група, която да направи тези корекции между първо и второ четене.
Някои депутати предложиха тези корекции да бъдат направени преди правната комисия да се произнесе окончателно, но председателят й Искра Фидосова обясни, че ЗЕС вече е входиран за гледане в пленарна зала и затова работната група ще трябва да направи промените между първо и второ четене. Така „по принуда" ЗЕС бе приет и от правната комисия с 13 „за", 3 „против" и 4-ма „въздържали се".

Основата, на която стъпва ЗЕС, е директива 24/2006 на ЕС. Тя позволява достъп до трафични данни за разкриване на сериозни престъпления. Периодът на съхранението им според директивата е от 6 месеца до 2 години.
В нашия ЗЕС се предвижда съхранение 12 месеца. Директивата позволява още държавата членка да удължава срока за съхранение.

Заместник-вътрешният министър Веселин Вучков обясни, че МВР ще използва трафични данни за разкриването на тежки престъпления, както и за издирване на изчезнали хора.
Следенето разбуни духовете сред българските законотворци.
Веселин Вучков призна, че директивата смущава и други страни в ЕС. „Тази директива предизвиква брожения в цяла Европа", каза той.

На 23.11. 2009 година Конституционният съд на Румъния обяви директивата за антиконституционна. В германския Конституционен съд по повод на директива 24/2006 се водят 4-ри дела. Ако германският съд я обяви за противоконституционна има вариант ЕС да преосмисли позицията си и да я отмени.

Зам.-вътрешният министър Веселин Вучков обясни пред депутатите, че трафичните данни ще са от полза за МВР в началния етап на разследването. Те дори няма да имат доказателствена сила в съда. Данните ще служат на етап формулиране на версии, проверка на алиби и т.н.

Вучков подчерта, че може да се направи компромис в ЗЕС в няколко направления - срокът за съхранението на данните да е по-малък от 12 месеца. Също така може в закона да се запише, че те ще се използват за разкриването на тежки престъпления като се разреши тяхното използване и за други състави на специфични престъпления, изрично посочени в закона.

Три комисии преди правната приеха законът да дава право трафични данни да служат за разкриване на престъпления, за които се предвижда лишаване от свобода 2 години и повече.

Марио Стоянов, прокурор от ВКП, призова депутатите: „Подкрепете законопроекта. Колкото повече ни развързвате ръцете, толкова по-добре ще си вършим работата.

Христо Бисеров от ДПС изрази опасение, че след време управляващите могат да решат трафичните данни да станат доказателствено средство. Той мотивира опасенията си с това, че през януари 2010 г. предстои парламентът да приеме промени в НПК, които разрешават СРС-та в досъдебна фаза да станат доказателствено средство в съда.
Според Бисеров управляващите могат да се изкушат и трафичинте данни да станат доказателство в съдебна фаза.

По повод на предстоящите промени в НПК, касаещи СРС-тата, от ГЕРБ се „изпуснаха", че СРС ще се използват и за разкриване на купуване на гласове.