Неблаговидната роля на полицията в последните години е да изпада в ролята на гадателка, а не да събира информация, да извършва превантивна дейност и да контролира обстановката около престъпния контингент.

Това коментира експертът по сигурността и бивш началник на Шести отдел на Шесто управление на Държавна сигурност проф. Димитър Иванов в сутрешния блок на БиТиВи.

МВР не се справя с нито една от дейностите, за които отговаря”, категоричен бе той часове след престрелката в Слънчев бряг, при която тежко ранен беше несебърският престъпник Димитър Желязков - Митьо Очите, а мъж от обкръжението му беше убит.

Иванов припомни, че само преди седмица от МВР са заявили, че ситуацията у нас е под контрол.

"Как може 30 човека, облечени по подходящ начин, да пресекат центъра на най-големия курорт в България и на никой да не му направи впечатление, отсреща е районното управление, никой да не ги спре", запита той във връзка с информациите, че Очите и хората му са били с бронежилетки и брадви в ръце. Според него в случая има „някаква заинтересованост на полицията да се държи неутрално”.

Той отбеляза, че в случая става въпрос за "много ниско ниво, бандитска престъпност": "Може ли да те стрелят 5 пъти и да не те убият?".

Според Димитър Иванов, дейността на Очите може да е затихваща, но след него ще дойде друг, защото е създаден вакуум и винаги трябва да има "господар на положението".

Бившият шеф в Държавна сигурност коментира, че на този етап у нас не може да се говори за бежанска вълна, но ако се наложи обществото да търси защита от МВР, ще открие, че такава няма.