Правителството реши площадката на АЕЦ „Белене" да отпадне от списъка със стратегическите обекти от значение за националната сигурност, които се охраняват от Министерството на вътрешните работи в рамките на неговия бюджет.

Приетото днес решение е свързано с решението на кабинета от началото на тази година за прекратяване на строителството на ядрената централа и с отмяната на статута й на обект с национално значение.

Освободените от охраната на обекта мобилни полицейски сили ще бъдат включени в опазването на обществения ред на територията на областите Хасково и Стара Загора.

Момчил Спасов, заместник-кмет на Белене, разбра от news.bg новината, че площадката на АЕЦ Белене вече няма да бъде охранява от държавата. Той припомни нееднократно заявяваната от общината позиция, а именно, че централата трябва да бъде построена. Спасов беше категоричен, че това е най-доброто решение за Белене и за хората от региона.

Относно охраната на площадката Спасов обясни, че това е отговорност на държавата и на Националната електрическа компания. Площадката не е общинска собственост и няма как общината да поеме охраната й. Няма и ресурс за това, поясни той.

От казаното от заместник-кмета стана ясно, че площадката има нужда от сериозно опазване, защото по думите му става въпрос за 2 700 дка, изпълнени с „уникални съоръжения". И твърденията, че става въпрос за една зелена ливада площадка или гьол, са леко казано несериозни, добави той.

На въпрос дали не се притеснява от евентуални набези от страна на ромското население, Спасов увери, че в Белене няма сериозни проблеми с тази част на обществото. Все пак той посочи, че ако липсва охрана, съоръженията на площадката е много вероятно да представляват интерес за този „контингент".

По-късно от пресцентъра на НЕК успяха единствено да ни кажат, че ще осигурят охрана на обекта, но се оказа, че ще са им необходими 24 часа, за да ни предоставят детайлна информация как точно ще поемат опазването на площадката си.