МВР ще проверява валидността на издадените свидетелства за правоуправление на МПС и лицензиите, за които има данни, че може да са манипулирани.

Става въпрос за проверка, която ще бъде направена от МВР след ареста за корупционни схема на шефа на ДАИ Цветанов и други служители преди два дни.

При разследването стана ясно, че в ДАИ има система за закупуване на шофьорски книжки и схема на подкупи за издаване на разрешение за превоз на опасни товари. Именно в такава посока ще бъде проверката на МВР – да се опита да открие евентуално фалшивите шофьорски книжки.

На работно съвещание днес при премиера Бойко Борисов са обсъдени и мерки за преустановяване на порочните практики. На срещата са присъствали и шефът на МВР Румяна Бъчварова, главният секретар на МВР Георги Костов, директорът на ГД „Национална полиция” Христо Терзийски и директорът на СДВР Младен Маринов, заместник-главният прокурор Борислав Сарафов и административният ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова.

Според присъствалите на съвещанието е необходимо да се отнемат нередовно издадените шофьорски книжки въз основа на фалшифицирани изпитни протоколи и мерките, които може да бъдат предприети за отнемането им.

Според официалната статистика, през 2015 г. в страната са регистрирани 7225 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 708 души и са ранени 8971 (от които 6676 леко и 2295 тежко).

Последната специализирана акция на ГД „Национална полиция”, проведена от 29 февруари до 6 март т. г., е констатирала 6062 нарушения на пътя, за които са издадени 6792 фиша и са съставени 4038 акта. Броят на установените неправоспособни водачи е 580.