Темата за превъоръжаването на полицаите с бойни патрони не е продиктувана от емоции.

Твърдото ми намерение е чрез обсъждане да достигнем до единна позиция, която да е в полза на общия ни интерес - да покажем, че държавата е по-силна от престъпността.

С тези думи министър Цветан Цветанов откри дискусията в МВР с участието на експерти и синдикалисти от министерството и представители на неправителствени организации.

Сред разискваните въпроси бе и постепенното преоборудване с полицейско оръжие, което да замени военните пистолети "Макаров" (по предварителни прогнози цялостното превъоръжаване би струвало около 40 милиона лева, но би могло да се започне от най-належащото - оборудване на специализираните звена).

Според представения от заместник-министър Павлин Димитров преглед на европейските практики в използването на стоп-патрони стана ясно, че все още те са на въоръжение в Румъния, Словакия и Полша.

С бойни патрони са заредени служебните оръжия на полицаите в Германия, Франция, Унгария, Австрия, Гърция, Сърбия и още 13 европейски страни по данни на Европол.

Бяха представени данните от съвместно изследване на Академията на МВР, ВМА и Медицинския институт на МВР за пораженията, които нанасят стоп-патроните, особено когато са изстреляни от близко разстояние.

Зам.-министър Димитров изрази твърдото убеждение на ръководството на МВР, че задължително условие за въвеждането на бойни патрони ще бъде добрата подготовка на полицейските служители.

По този повод министър Цветанов съобщи, че вече е възложил на Охранителна полиция да подготви конкретна методика за оценка и ефективен учебен процес.

Участниците дискутираха и доколко полицията може да противодейства ефективно на престъпниците, когато за тях ограниченията да ползват стоп-патрони не важат.

Препоръките на правозащитниците са проблемът да се разглежда като набор от комплексни мерки, които преминават от законодателството през по-добрата подготовка на редовите полицаи.