Правителството прие Постановление за изменение и допълнение на Правилника за устройството и дейността на МВР. В документа се прецизира обхватът на дейностите, извършвани от дирекциите в МВР.

С постановлението на МС отпада задължението органите на МВР да извършват оценка на риска в рамките на осъществяваните дейности, свързани с критичните инфраструктури и обектите им.

Обръща се специално внимание на целесъобразността в ГД "Национална полиция" да провежда разследване основно на дела за тежки престъпления, за които по закон е предвидено наказание лишаване от свобода повече от пет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, подсъдни като първа инстанция на окръжен съд или на Специализирания наказателен съд.

Също така се създава възможност полицейските органи от дирекция "Противодействие на престъпността през държавната граница" в ГД "Гранична полиция" да извършват оперативно-издирвателна дейност и разследване на престъпления на територията на цялата страна.

Нови 3 млн. лв. отиват в МВР за неотложни проекти, свързани с Шенген

Нови 3 млн. лв. отиват в МВР за неотложни проекти, свързани с Шенген

Допълнителните средства към МВР не спират да валят

Предвидена е възможност за назначаване на допълнителен щат на служители по трудово правоотношение във връзка с издаването/подмяната на български лични документи и персонализирането им.

За подобряване на дейността на административните структури в МВР и постигане на по-високи резултати от държавните служители в Звеното за материални проверки, дирекция "Международни проекти" и дирекция АФКОС се повишават изискванията към тях в посока образователен ценз и владеене на чужди езици.

Издирват още Стоян Зайков край Костенец

Издирват още Стоян Зайков край Костенец

Вече 18-ти ден няма следа от обвиняемия