Парламентарното измерение на българското председателство обсъдиха в Комисията по европейски въпроси и контрол на европейсите фондове.

Пред депутатите от комисията по темата "Политически аспекти на Парламентарното измерение на първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз" вижданията си изложиха ресорният заместник-министър по европредседателството и бивш евродепутат Моника Панайотова, както и българските евродепутите Момчил Неков, Владимир Уручев, Георги Пирински.

Председателят на комисията Кристиан Вигенин отчете, че процесът на подготовка и в нашия парламент напредва. Той изтъкна, че след приемането на Лисабонския договор ролята на националните парламенти значително се е разширила. По думите му, още в предишния мандат е бил планиран календар на събитията, по които да се проведат срещите на парламентарно ниво.

Павлова вярва, че можем да обединим ЕС

Павлова вярва, че можем да обединим ЕС

Консенсус, конкурентоспособност и кохезия са основните послания на Българското председателство

Заместник-министър Моника Панайотова изтъкна, че се подготвя обособяването на 3 ключови послания - "консенсус", "конкурентоспособност" и "кохезия". Така вече била обособена програмата на триото, в която българското правителство е взело активно участие. Приносът на страната ни е в обособяването на Западните Балкани като фокус.

Предстои на 12 юли да бъде приет първи вариант на националната програма на България за председателството. Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ коментира, че страната ни ще има много сериозна роля по темата със сигурността, която вълнува целия ЕС.

Евродепутътът Георги Пирински също подчерта, че би следвало да се постараем по-общите насоки да се фокусираме върху проблеми като миграцията и Дъблинското споразумение. По думите му те очевидно са блокирани и в Съвета на Европа и в ЕП нямало особено придвижване в позитивна посока. "Наред с по-общите въпроси на политиката за сигурност и отбраната е целесъобразно да се помисли за такова фокусиране", обясни той.

"За Българското председателство мерило ще бъде до каква степен сме способни на изпълняваме функцията на работещ консенсус в момент, когато ЕС изпитва почти непознати трусове и затруднения. В момент, когато дискусията в Европейския съюз и Европейския парламент е доста изострена", посочи Георги Пирински.

По думите му в Европейския парламент няма вече голяма коалиция, а сериозно обосноваване на различни гледища във връзка със сценариите, които се обсъждат за развитие на Европа.