Няма да бъдат изисквани т.нар. "зелени сертификати" при гласуване на изборите за парламент и президент на 14 ноември. Това препотвърди на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева.

"Няма такова изискване към настоящия момент. На 6 октомври е публикувана заповедта на Министерството на здравеопазването по отношение на изборния процес, каквато се издава на всички избори. Мерките, които ще се взимат, не се отличават от тези, които имаше на изборите на 11 юли", каза Матева.

Не е ясно обаче дали и как ще могат да гласуват в чужбина нашите сънародници, които не са имунизирани. "Съобразяваме се с мерките, които прилага всяка конкретна държава. Не мога да ви кажа в конкретика как ще се осъществява изборният процес във всички над 60 държави, където ще бъдат открити секции", отговори на въпрос на News.bg тя, като нито отрече, нито потвърди дали ще има български граждани, които няма да могат да упражнят правото си на глас. Към момента извън страната са подадени над 56 000 заявления за гласуване.

Преди дни ЦИК са сключили договор за доставка на допълнителни 1600 машини за гласуване с фирмата "Сиела норма". Устройствата ще пристигнат у нас в края на октомври. Общо ще бъдат отпечатани и по 7,3 милиона хартиени бюлетини за всеки от двата избора, както повелява Изборният кодекс.

Не е ясно и колко ще струва на данъкоплатците безпрецедентният в историята вот 2 в 1. " Ние обявихме каква е план-сметката, но знаете, че има много други органи, които имат определени бюджети - например Министерството на външните работи. Разходите за секционните избирателни комисии извън страната се поемат от МВнР", каза Матева.