"Хич не ни е удобно не само на мен, а на всички останали. Това ще бъде шеста процедура - имаме две процедури за избор на председател на Върховен административен съд (ВАС), има две процедури за избор на главен прокурор, имаме една процедура за избор на председател на Върховен касационен съд (ВКС), а сега тази ще бъде шеста процедура. Никак не ни е приятно, но така е написано в закона".

Това заяви председателстващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев пред журналисти, след като кадровиците избраха за временно изпълняващ функциите на главен прокурор Борислав Сарафов. след като Иван Гешев бе отстранен от поста си, след като вчера президентът Румен Радев подписа указа за уволнението на Гешев.

Не ни е най-голямото желание да правим още една процедура за избор на нов главен прокурор, но ако не направим нарушаване закона, изтъкна Магдалинчев.

По закон нова процедура за избор на нов главен прокурор трябва да започне в седемдневен срок от издаване на указа на президента. Така най-късно в сряда следващата седмица трябва да започне процедурата за избор на нов обвинител номер едно. Политиците могат ли да ни призовават да не спазваме закона, запита Магдалинчев в отговор на въпрос дали не нарушават закона, след като мандатът на ВСС е изтекъл.

Румен Радев подписа уволнението на Гешев

Румен Радев подписа уволнението на Гешев

Иван Гешев от днес е освободен от длъжността главен прокурор