България и Гърция са стоманена ос и връзка между Запада и Изтока. Това обяви военният министър на Гърция Панайотис Каменос след среща в София с българския си колега Николай Ненчев.

Панайотис посочи, че има предвид последните геополитически събития, терористичните проблеми, развитието на нещата в Близкия изток, Северна Африка и Черноморието, както и последните събития в Турция.

Каменос и Ненчев се споразумяха да представят общи позиции на двете страни по време на срещата на НАТО през октомври. Двамата се договориха и да поканят представители на НАТО по време на специално учение на българо-гръцката граница, както и да си сътрудничат в областта на отбранителната индустрия.

Министър Панайотис Каменос заяви, че общите позиции на двете страни в ЕС и НАТО очертават една политика на стабилност не само за региона на Средиземноморието, но и за целия Западен свят.

„Ние сме страните, които фактически и по същество са границата между Изток и Запад. Тясното ни сътрудничество ще спомогне за развитието и укрепването на една стабилна Европа. Много е важно сътрудничеството за справяне с миграционния проблем, уважавайки човешките права. Длъжни сме да работим заедно с цел от една страна да осигурим човешкия живот и от друга страна да се спре тази вълна към Запада”, посочи Каменос.

По думите му е ясно, че бежанците не искат да останат нито в България, нито в Гърция. Трябва да бъде напълно ясно за ЕС и НАТО, че подпомагането на двете страни е много важен фактор и за другите страни в ЕС и НАТО, подчерта гръцкият министър.

От своя страна министър Николай Ненчев заяви, че по време на срещата са обсъдили въпроси от взаимен интерес, свързани с отбранителната индустрия.

„Съгласихме се да засилим още повече сътрудничеството в сферата на отбраната, обмена на военна и разузнавателна информация. Имаме общи констатации по отношение на бежанската криза, по отношение на терористичните актове, които се случват напоследък”, коментира военният ни министър.

Той изтъкна, че двамата са се договорили да проведат съвместно учение между специалните части на българо-гръцката граница, с което ще демонстрират единство и сила. Ненчев посочи, че са се съгласили с констатацията, че България и Гърция опазват не само своите граници, но и тези на Европейския съюз.

Съгласили са се и да кандидатстват заедно по различни програми с оглед на това да се засили сътрудничеството и да се обезпечи охраната на българо-гръцката граница.

„Благодаря на министър Каменос за готовността да подкрепи евентуално искане от страна на България, ако това се наложи, да засилим присъствието на НАТО в Черно море за предотвратяване на бежански потоци”, каза още той.

Николай Ненчев посочи, че с Гърция има обща воля за справяне с всяко едно предизвикателствата, пред които днес сме изправени. Ще бъдат излъчени контактни групи, които ще влязат във връзка по въпроси, свързани с охраната на границата, с двустранното сътрудничество, с отбранителната индустрия, допълни военният министър.