Антимафиотите с повече правомощия срещу киберпрестъпниците. Това гласуваха депутатите във вътрешната парламентарна комисия при второто четене на Закона за МВР.

Разглеждането на предложенията започнаха в отсъствието на министър Румяна Бъчварова, чиито идеи за реформа в силовото ведомство бяха почти изцяло порязани след острото полицейско недоволство. Бъчварова не можа да дойде, тъй като придружава премиера Борисов в срещата му с Виктор Орбан.

Червените още в началото нажежиха обстановката, скачайки срещу някои идеи за регламентиране на дейности в МВР на база наредби и правилници. Как се ръководи МВР? Този въпрос постави социалистът Красимир Янков. С инструкции и правилници се ръководело ведомството и то не по начин, по който трябва.

Янков поиска за всяка промяна да се обявява кой е вносителят.

Разширяват се правомощията на ГДБОП в разкриването на компютърни престъпления с новите текстове. Извънредният труд над сега определения лимит от 50 часа ще може да се полага, но само с изричното съгласие на съответния служител, предлагат от партията на Бойко Борисов.

Герберите оттеглят предложението си за премахване на допълнителния платен отпуск от 12 дни. Остава и сега определеният ата отпуска от 30 дни годишно. Имаше предложение тези дни платен годишен отпуск да бъде намален на 25 дни.

Запазва се сегашният статут на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". Идеята беше тя да се превърне в агенция.
Освен това предвидените промени разширяват обхвата на дейност на ГДБОП за противодействие на незаконно превеждане на отделни или групи лица през границата.

Регламентира се и възможността ГДБОП да работи по противодействие на корупционните престъпления в органите на държавната власт, без да се касае за организирана престъпна група.
Законопроектът предвижда и промени в текстовете, регламентиращи оперативно-издирвателната дейност, осъществявана от органите на МВР.

Красимир Янков отново се заяде. Този път с бързото темпо, с което Цветан Цветанов препускал по текстовете на закона. Ясно ще изложим аргументите си в пленарна зала, скастри той управляващите.

Захапа и министър Румяна Бъчварова, изтъквайки че 70% от нейните текстове от първо четене били орязани. Виждам, че много динамично върви дискусията, подчерта социалистът.

Цветанов пък благодари на червените за критиките и идеите.На 80% имаме еднакво мислене, изтъкна той.
Този закон катастрофира тежко, намеси се обаче Атанас Мерджанов. Чудех се на каква цена госпожа Бъчварова е приела тази катастрофа, сподели той.

Ябълка на раздора се оказа създаването на „Център за предоставяне на услуги” със статут на държавно предприятие. Именно в това от левицата видяха сделка с министъра.
Отваряла се врата за частния сектор в предоставянето на МВР услугите.

Ще ви чакаме на финала в пленарна зала, с тези думи от страна на Янков социалистите напуснаха заседанието.