За ефективна борба с корупцията се обявиха партии и организации на кръгла маса, на която беше обсъдена антикорупционната политика и реформата в съдебната система, организирана от фондация "Конрад Аденауер" и "България на гражданите". На събитието присъстваха Торстен Гайслер, представители на "Движение България на гражданите", ДСБ, СДС, БНД, БДФ, Глас народен, БСДП, РДП, Обединени земеделци, Антикорупционен фонд, политолози и граждани.

Нужна е критична маса хора, за да вървим напред, категорична е Меглена Кунева, председател на "Движение България на гражданите". "Плаши ме това, че БСП и ГЕРБ спорят кой ще назначава, а не как да се гарантира независимостта на органа", коментира Кунева.

В България ни трябва възможност за подаване на сигнали и включване на обществото в борбата с корупцията, категорична е Кунева. Тя добави, че стратегията за борба с корупцията, приета от предходното правителство не се следва и вече не функционират ключови съвети като антикорупционния и гражданския.

България е на второ място по корупция в ЕС и на година от корупция се губят между 4,5 и 19 млрд лева. Тази картина трябва да бъде променена, заяви при откриването на дискусията заместник-председателят на ДБГ Димитър Делчев.

Според Делчев има три пробойни в проектите на ГЕРБ и БСП - не се гарантира независимост на органа, няма мерки за постоянен контрол, не се предвижда овластяване на гражданите чрез защита на самоличността при подаване на сигнали. Той смята, че е нужно поне две от властите да избират ръководството на антикорупционния орган.

Торстен Гайслер, ръководител на бюрото на фондация "Конрад Аденауер" в България, заяви, че борбата с корупцията е от ключово значение за развитието на всички сектори. Отклоняването на публични средства е в ущърб на обществото и благосъстоянието на гражданите.

Гайслер подчерта, че през следващата годна ще бъде приета директива, чиято основна цел е прозрачността и според която всички обществени поръчки над определена сума ще трябва да бъдат провеждани електронно. Той коментира, че основна разлика между Германия и страните от Източна Европа са строгите наказания за държавни служители, участвали в корупция и даде пример, че в западната държава има дори и лишаване от пенсия.

 

Димитър Божилов от ДСБ коментира, че партията не подкрепя предложените законопроекти. Смятаме, че се опъва чадър над сегашната система за преследване и разкриване на корупцията, което ще доведе до продължаване на съществуващото статукво. Това е рестарт на нищоправене, добави той.

ДСБ предупреждава нацията за антикорупционния закон

ДСБ предупреждава нацията за антикорупционния закон

Определят го като чадър за корумпирани и опит за спускане на поредната димна завеса

Първан Симеонов от Галъп Интернешънъл коментира последното проучване на агенцията, което показва, че обществото не прави разлика между политиците и корупцията и приема за еднакво корумпирани и управляващата, и опозиционната партия. Хората не искат да чакат, а да видят големите риби в затвора, добави той. Трябват активни действия и темата да не се оставя само на ГЕРБ и БСП.

Йордан Нихризов от БСДП заяви, че реформата в съдебната система трябва да бъде продължена и да има гаранции за спазването на законите.

Мирослава Петрова от Антикорупционен фонд коментира, че силният неправителствен сектор е важен за създаването на среда за борба с корупцията и ще продължат да събират и разкриват корупционни престъпления.

Грета Ганева от Антикорупционен фонд коментира предлаганите законопроекти за борба с корупцията и каза, че събирането на неработещи органи няма да доведе до един функциониращ. Тя подчерта, че организацията работи и по анонимни сигнали и част от тях са добре аргументирани и водят до сериозни разследвания.