Дистанционното електронно гласуване за членове на ВСС е компрометирано. За това алармираха от Движение "Да, България". Системата не гарантира коректното отчитане на гласовете и така на практика се поставя под съмнение честността на избора.

От партията демонстрираха как може да се манипулира системата и да се подмени вотът на магистратите. От "Да, България" са притеснени от отказите на ВСС да подложи системата на одит, както и да разкрие изходния й код, с което да се разсеят съмненията. В момента одитът е проформа.

Христо Иванов е на мнение, че се разпределя съдебната власт. Освен това при изграждането на системата за електронно гласуване не са следвани препоръките на научната и експертна общност за реализиране на сигурни системи за дистанционно електронно гласуване. Начинът, по който е реализирана системата, допуска пълно подменяне на резултатите от страна на неин администратор, без това да може да се констатира в последствие.

Освен това е компрометирана и тайната на вота. Това е така, според партията, заради потенциалната възможност за свързване на различни журнални записи относно гласуването на конкретен магистрат и разкриване на информацията кой за кого е гласувал.
В България тези месеци се сменят трите власти, категоричен е Христо Иванов.
Тези месеци се случва магистратска миграция и тя не се случва по особено чист начин, подчерта той.

Сотир Цацаров и групировката около него се опитвали да вземат по-голям пай от съдебната власт, според бившия правосъден министър. На магистратите се влияело, както в ромските махали и гета по избори, според Иванов. Разделението и независимостта на властите, по думите му, на практика не се прилага.

Партията предлага още да заимстваме естонския опит за електронно гласуване. Вариант е гласуващият магистрат да криптира своята електронна бюлетина и да я подписва електронно, след което я изпраща в електронната урна. Така на сървърите има не просто числа, а бюлетини и може да бъде проверено кой е гласувал,без да бъде разкрито криптираното съдържание.

Ясен Тодоров е свикнал да обслужва задкулисни кръгове, така лидерът на Движение "Да, България" отговори на коментара на члена на ВСС Ясен Тодоров, който заяви: "Лозан Панов е говорител и опора на изпаднали от НС партии."

Той поиска Тодоров да прояви магистратско приличие и достойнство. Христо Иванов не знае дали Лозан Панов му е сърдит. Двамата не са се виждали, откакто бившият министър на правосъдието станал политик.

Снимка 293971

Източник: пресцентър Да, България

Не вървят преговори за обединение, това заяви той по повод обединението в дясно. Десницата тепърва трябва да се изясни откъм лидерство, смята Иванов. Отворени сме за определени каузи, посочи той. Ние сме ясна опозиция на този парламент, изтъкна лидерът на "Да, България".

От партията са готови на взаимодействие по конкретни каузи, които утвърждават демокрацията у нас като практика. Като се изясни десницата щели да обсъдят конкретни каузи.

Големият проблем на дясното е да се изгради доверие в хората, по мнението му. Иванов критикува токсичното противопоставяне в дясното пространство, които някои наслагвали.