"Обединени патриоти" (ОП) готови за още един управленски мандат. Вицепремиерът Валери Симеонов сподели амбициозните си планове на среща в Народно събрание между ОП и здравния министър Николай Петров.

Симеонов иска справяне с фалшивите инвалидни пенсии. Всичко това трябва да даде финансов резултат, изтъкна той. От това зависела поетапната индексация на всички пенсии, не само на минималната. Това било дългосрочен финансов ресурс за доходите на пенсионерите и го амбицира за поне още едно коалиционно управление с участието на патриотите.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък е готов на радикални промени в здравния сектор. Няколко са приоритетите на патриотите - НЗОК, болниците да не са чак толкова търговски дружества, да се пресече изтичането на пари. Ако се наложи и промяна в Закона за лечебните заведения, ще има да не са търговски дружества, планира националистът.

Сидеров иска засилване ролята на профилактиката, както и ограничаване на зависимите.

Поетапна демонополизация на НЗОК, иска той. Патриотите искат преодоляване на регионалните дисбаланси.

Здравеопазването се оказа най-горещият проблем на обществото, коментира и Искрен Веселинов. На първо място сме по смъртност в ЕС и в света, както посочва доклад на ЦРУ.

Патриотът се обяви срещу насилието над медици. Спешната помощ да бъде оборудвана в най-скоро време, иска още той.

Настройват паник бутоните да пращат сигнали директно към полицията

Настройват паник бутоните да пращат сигнали директно към полицията

В София работят 28 екипа на спешна помощ. Трябвало да са 60

Министърът пък подкрепя всеки по-тесен контакт със законодателите. Ситуацията е близо до катастрофалната, сподели здравният министър Николай Петров за финансовото състояние на лечебните заведения. Имало болници дори със запорирани сметки.

Болниците в Ловеч, Стара Загора и Дупница - в най-лошо състояние

Болниците в Ловеч, Стара Загора и Дупница - в най-лошо състояние

Болници се нуждаят от ефективна работа и добра организация според Петров

Ще предложи унифицирана система за управление на лечебните заведения. Пилотно тя трябвало да стартира през октомври в някои лечебни заведения, а после и в други.

Той иска от депутатите да подкрепят повече средства за два скринингови прегледа.

Да се дефинират конфликтните точки, където се съобщават лоши нови и се приемат спешни случаи, планира Петров в борбата срещу насилието над медици.

Ще се въведе и видеонаблюдение, ще има и оборудване на линейките с паник бутони и GPS системи. Спешните екипи ще имат директна връзка с охранителни фирми.

Неприятни изненади очаквали шофьорите, пътуващи под въздействието на упойващи вещества, обясни още той. Нови строги наредби щели да ловят дрогираните зад волана.

Битка на много интереси спъвали реформите в здравеопазването досега, стана ясно още от изявлението на здравния министър.