Паник бутоните в линейките и филиалите на "Спешна помощ" трябва да изпращат сигнали директно към СДВР или регионалните дирекции на МВР в страната. Това заяви пред БНТ д-р Георги Гелев, директор на Спешна помощ - София.

Обещаха гласови паник бутони да пазят екипите на спешна помощ

Обещаха гласови паник бутони да пазят екипите на спешна помощ

И бързи досъдебни производства при агресия срещу медици

По думите на Гелев във филиалите на "Спешна помощ" и в линейките фигурират всички технически средства, необходими за защитата на медиците. В линейките са инсталирани камери, GPS устройства и паник бутони, а филиалите на "Спешна помощ" са оборудвани с камери.

Според Гелев е въпрос на дни да се преконфигурират паник бутоните, така че те да изпращат сигнал директно към СДВР, а не към телефон 112. В другите населени места сигналите ще се изпращат към регионалните дирекции на МВР. По този начин можело да се спести ценно време, в което екипите на МВР да предприемат съответните действия. "В София-област не пречи вторият бутон да е към съответното районно управление", допълни той.

Българските лекари казаха "Не на насилието"

Българските лекари казаха "Не на насилието"

Всеки трети лекар е бил жертва на насилие

Гелев коментира и други възможни мерки, които може да се предприемат с цел ограничаването на насилието срещу медици у нас. Според него лекарите трябва да се оборудват с радиостанции, както полицаите.

Според Гелев освен физическа агресия медиците ни често са подложени и на вербална такава - физическата агресия била 5% от вербалната. Той посочи и че от началото на годината насам са регистрирани 12 случая на насилие срещу лекари, но това били по-скоро емоционални реакции, провокирани от много и различни фактори като употребата на упойващо вещество или забавянето на екипите на "Спешна помощ".

Д-р Гелев информира и че в София към момента работят 28 екипи на ден. Тези екипи трябвало да са около 60 на брой. "Ако трябва да се покрият някои западни норми, трябва да са 80-85 екипа", допълни Гелев. Според него най-новите линейки са от 2007 година, но имало и значително по-стари такива, които са в експлоатация. "За да се покрие по правилния начин, би трябвало да има поне 100 нови линейки", обясни той.

Спешните медици протестират срещу агресията на пациенти

Спешните медици протестират срещу агресията на пациенти

Обещаните паник бутони липсват

Д-р Гелев посочи, че на месец към спешните ни медици се отправят 13 500 повиквания, от които 4 500 всъщност били спешни.