Министерски съвет осигури малко над 776 млн. лв. за поддръжката и изграждането на нови пътища в България. Новината съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков след днешното заседание на правителството.

158 млн. лв. са отделени за зимното почистване януари и февруари месец.

Отделно на това 150 млн. лв. ще бъдат дадени за големи инфраструктури обекти.

Осигурени са средства и за вече завършеното строителство и въведения в експлоатация участък от автомагистрала "Хемус" между Белокопитово и Буховци. Осигурени са пари за един от лотовете на пътя Видин - Ботевград, където се очаква до 3 месеца да се пуснат още около 7 километра.

С част от сумата ще се финансира укрепването на свлачище при тунел "Железница" на магистрала "Струма", като целта е движението в участъка да бъде пуснато в посока от Гърция към София до 3 месеца.

Част от средствата са за строителни работи на участъка Калотина - Драгоман на магистрала "Европа", който предстои да бъде пуснат в експлоатация.

Европейската комисия (ЕК) одобри изграждането на близо 33 км от участъка на новата автомагистрала "Европа" между контролно-пропускателния пункт "Калотина" на границата със Сърбия и Околовръстния път на София. За целта ще бъдат отпуснати 183 млн. евро от Кохезионния фонд на Европейския съюз (ЕС).

С 438 млн. лв. ще бъдат платени стари задължения за ремонти, които са възлагани в периода 2020 - началото на 2021 година. Тези суми бяха предмет на спор между властта и фирмите от пътния сектор през миналата година. Министър Шишков увери, че ще бъдат платени само ремонтите, за които се установи, че са текущи. Казусът с основните ремонти, минати като текущи с анекси, остава като проблем за парламента.

Шишков отново посочи, че това Народно събрание не е регламентирало начина, по който може да се разреши проблема с незаконното строителство, а това е нанесло сериозен удар върху строителния бранш.

Над половин милиард платила държавата за незаконни ремонти

Над половин милиард платила държавата за незаконни ремонти

Сред тях 5 и 6 лот на АМ "Хемус"