Над половин милиард лева са разплатени по незаконен начин от страна на държавата по инфраструктурни проекти, по които се е работило без необходимите според закона книжа. Това заяви на брифинг на тема "Изразходвани публични средства за незаконно строителство на държавни обекти" министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Общата стойност на проектите, по които е било възложено авансово плащане, е малко над 1 милиард и 20 милиона лева. Разплатени са обаче около 60%, т.е. малко над 580 млн. лева, от които 212,14 млн. лева за лотове 5 и 6 на АМ "Хемус", 50% от парите по текущи ремонти (733 млн. лева), много от които обаче представлявали основни, за което взе решение предишният редовен кабинет "Петков", като към тази сума се прибавят и авансите, дадени и за ремонт на язовири, които обаче са в юрисдикцията на Министерството на икономиката и индустрията, а МРРБ няма конкретни данни, обясни в подробности на въпрос на News.bg Шишков.

"Това са само разплащанията по констатираното към момента незаконно строителство, тези разплащания може да са много повече и сумата да набъбне", подчерта изрично, като преповтори неколкократно очакванията си в течение на пресконференцията шефът на регионалното ведомство.

Шишков пита НС: Защо фирми строят "Хемус", а гаранцията е в държавата?

Шишков пита НС: Защо фирми строят "Хемус", а гаранцията е в държавата?

МРРБ иска възможност строителството да продължи и да не се загубят парите

"Абсолютно е възможно след местните избори, когато се смени управлението в общините, тази вълна от незаконно строителство, която установяваме от страна на държавната администрация, да бъде установена и от новите ръководители на общините. Проблемите са изключително сериозни, защото са харчени публични средства, средства на всички нас", продължи той.

Министърът даде и примери за евентуално незаконно строителство на местно ниво - проект между селата Мирово и Асеново в община Стражица, обект в курорта "Св. Св. Константин и Елена" във Варненско, бул. "Иван Гешов" в столицата и не на последно място - водопроводът, свързващ София и Перник, построен в началото на 2020 от кабинета на ГЕРБ по време на водната криза в град Перник.

16-годишен почина от токов удар на столичен булевард

16-годишен почина от токов удар на столичен булевард

Инцидентът е станал на бул. "Aкад. Иван Евстратиев Гешов"

А какво е решението - обектите, за които е бил даден огромен обществен ресурс, да бъдат обявени за търпими по силата на промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), преповтори идеята си, лансирана преди месеци, Шишков. 

Четири министерства мъдрят казуса с незаконните пътни строежи

Четири министерства мъдрят казуса с незаконните пътни строежи

Пътища за основен ремонт са възлагани като текущи, обясни Шишков

"Министерски съвет е внесъл в Народното събрание текст за търпимост, за да може да се узакони това незаконно строителство, където са похарчени огромни държавни пари. Нямам проблем да се намерят и други предложения за решаването на проблема, но трябва да се реши тази изключително проблемна тема", заяви главата на регионалното министерство.

Предстои законопроектът да бъде гледан в ресорната регионална комисия още тази седмица. "Това не е амнистия, предлагаме това строителство да бъде обявено за търпимо, но едва тогава, която отговаря на съответните норми, за да може обществото да е спокойно за качеството му. Защото в момента това не е така", изрично подчерта Иван Шишков.

С изменение на ЗУТ, строежи без нужните строителни книжа, получават статут на търпимост

С изменение на ЗУТ, строежи без нужните строителни книжа, получават статут на търпимост

МС одобри проекта на Закон за изменение и допълнение на ЗУТ