Държавата не може да си затвори очите за незаконното строителство. За да се реши един проблем, първо той трябва да се покаже. Това заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков в ефира на БНТ.

По думите му то е възлагано в периода 2018-2021 г. Ако някой трябва да понесе отговорност за незаконния строеж на пътищата, това трябва да са възложителите. Според него най-голяма вина носи АПИ. Министърът посочи, че сходна е ситуацията и с АМ "Хемус". Той заяви, че обществени поръчки са възлагани като текущи ремонти.

Шишков отправи апел към политиците да се намери законов механизъм да бъдат решените тези проблеми.

Над половин милиард платила държавата за незаконни ремонти

Над половин милиард платила държавата за незаконни ремонти

Сред тях 5 и 6 лот на АМ "Хемус"

Той заяви, че незаконно строителство е установено и при 84 язовира. Регионалният министър даде пример с язовир Тополово, който е изграден без строителни книжа. По думите му това е било позволено от Монтажи ЕОД.

Шишков бе категоричен, че ще продължат инспекциите на ремонтите на жълтите павета и "Граф Игнатиев". Той уточни, че срока на ремонта на жълтите павета е удължен, за да може да се свърши работата.

Министърът засегна темата и за ВиК инфраструктурата. Според него има голям проблем с усвояването на евросредства за ремонт и обновяване на ВиК мрежата в страната. Той посочи, че особено тежко е положението във Варна.

По отношение на винетките Иван Шишков заяви, че е внесено предложение за налагане на максимум 3 глоби на година за шофиране без винетка.

Министърът коментира и изграждането на детската болница. По думите му строежа ще започне до края на годината.