Две частни организации набират кандидати за народно опълчение и за подразделение за специални операции. Инициативата е на Войнски съюз „Васил Левски” и Българско народно опълчение "Шипка". Официално представената цел е да бъде оказана помощ на МВР и армията при възможна експанзия на съседна на България страна и инвазия на „Ислямска държава”, предаде Дарик.

"Подготвяме народа си да бъде във всеки един момент готов да защити родната си територия, дома, семейството и децата си. Трябва да можем да окажем помощ на правоохранителните органи и жалките останки на армията ни. Да гарантираме сигурността и суверенитета на страната ни", заяви говорителят на двете организации Владимир Русев пред радиото във Варна.

Според Русев в двете организации, които имат една и съща страница в интернет, както показа справка на news.bg, членуват предимно образовани хора, включително и от малцинствата. Сред членовете има офицери и сержанти от резерва, бивши служители на МВР, научни работници, юристи, учители и студенти.

С тях се провежда военно-патриотично обучение, за което е сформирана национална мрежа от спортни, стрелкови, туристически, пещерни и фитнес клубове, където те да тренират, увери Русев.

Войнски съюз "Васил Левски" и Българско народно опълчение „Шипка” имат структури във всички областни градове, а общият брой на членовете им надхвърля 24 000 души. От тях 1500 души са във Варна, твърди организационният секретар Красимир Симеонов.

Бил въведен и 6-месечен изпитателен срок за новите кандидати. Финансирането става чрез членски внос, с парите от който за обучение в чужбина ще бъдат изпратени желаещите да се включат в подразделението за специални операции и антитероризъм, уверяват от организацията.

От Войнски съюз "Васил Левски" и Българско народно опълчение "Шипка" заявяват, че няма да участват в избори.