Началникът на НСО смята, че е нужна предвидима правна рамка, за да може службата да изпълнява функциите си. Не трябва да се позволява Националната служба за охрана да бъде въвличана в каквато и да е политическа аргументация, а Емил Тонев увери, че ще се разграничават остро от всякакви опити в тази посока.

"Националната служба за охрана (НСО) охранява българската държавност и българските държавници - независимо от техните възгледи, техния партиен цвят; независимо от тяхното поведение и политика; независимо от отношението на хората към тях и на отношението на политиците и държавниците към хората. Това е нашата работа." Това обяви началникът на държавната охранителна служба бригаден генерал Емил Тонев в обръщение към служителите на НСО по случай празника на службата.

На церемония в централата на НСО службата отбеляза 141 години от основаването си. На закритата церемония присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, ръководният състав на НСО, началници на службата през годините, ветерани. 

Пред служителите на НСО бр. ген. Емил Тонев подчерта, че службата не можела да остане встрани от обществените процеси и трябва да се адаптира в условията на новите предизвикателства.

"Без воля да променим сами себе си, трудно ще получим подкрепа отвън. Ясно заявявам, че воля за промяна има. Посоката също е ясна: модернизация и вътрешна трансформация на службата; разнообразяване и модернизация на учебния процес; засилване на дисциплината, лоялността и мотивацията на състава; ясни и твърди принципи при кариерното израстване на сержантския и офицерския състав; не на последно място - утвърждаване на публичния авторитет и подобряване на публичния образ на Националната служба за охрана", заяви Тонев в обръщението си.

"Категорично не трябва да позволяваме Националната служба за охрана да бъде въвличана в каквато и да е политическа аргументация и ще се разграничаваме остро от всякакви опити в тази посока", подчерта още той.

В приветствието си към служителите и ръководството на НСО президентът Румен Радев заяви, че службата била подложена на сериозни изпитания и на открити посегателства към целостта и същността ѝ.

"За тяхното преодоляване трябва ясно осъзнаване и ангажимент на политическата класа в посока на по-добра и адекватна на съвременните условия законова рамка, която да изчисти задачите, приоритетите, обхвата на действие, подчинеността и контрола върху НСО", категоричен бе президентът.

По думите на Румен Радев е необходим и неотменим ангажимент на ръководството на службата и на всеки служител, за да може НСО да се модернизира и да бъде на висотата на обществените очаквания.

"Това означава ясна визия за развитие, ефективност в процесите на управление, на ресурсно осигуряване, на модела на ръководство, откритост на комуникацията, за да се гарантира прозрачност в дейността на Службата и високо доверие на българското общество", заяви държавният глава.