По време на работното си посещение в провинция Баден-Вюртемберг вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин посети заводите на "Даймлер".

Той се срещна с ръководството на предприятието и се запозна с автоматичния процес на производство на най-новите модели на концерна.

Това съобщиха от дирекция Информация, връзки с обществеността и европейска комуникация към българското министерство на външните работи.

Ръководителите на компанията заявиха, че имат намерение да се насочат към гражданския сектор в България, тъй като досега са работили само във военната област.

Те изразиха намерението да инвестират у нас над 20 милиона евро през следващите няколко години.

Министър Ивайло Калфин увери своите домакини, че България ще положи всички усилия да привлече икономическия интерес на "Даймлер", за да се изгради у нас силен филиал на предприятието в Източна Европа.

Даймлер е един от водещите световни автопроизводители, пети по големина автоконцерн в света.

Даймлер произвежда марките автомобили Майбах, Мерцедес-Бенц, Крайслер, Джип, Сетра, Смарт, Додж, Фрайтлайнер и Стерлинг.
Концерна дава работа на 384 723 човека.

През 2005 продажбите на концерна възлизат на 4,73 млн. автомобили, автобуси и камиони.

Приходите за 2005 възлизат на 149,7 млрд. евро (на 7,9 % повече от 2004). Чистия приход се е увеличил на 0,8 % до 2,8 млрд. евро. През 2007 г. Крайслер се отделя от концерна.