ВМРО внесе в парламента 322 526 подписа с искане за национален референдум по въпроса за членството на Турция в ЕС.

Подписите бяха събирани в продължение на три месеца, колкото е и срокът по закон, в който в пленарната зала на Народното събрание трябва да се състои дебат по темата.

Това са 6% от избирателите, заяви общинският съветник от ВМРО в София Ангел Джамбазки, цитиран от БиТиВи.

Подписката, събрана в 22 кашона, във всеки от които има по 15 хиляди подписа, беше подредена пред сградата на Народното събрание.

Според лидера на организацията Красимир Каракачанов има намеса на турската държава във вътрешните работи на България и периодични провокации на отделни изселнически организации.

По думите му, ако има референдум, за пръв път важна външнополитическа позиция на страната ни ще бъде формирана след допитване.

Каракачанов добави, че позицията срещу членството на Турция в ЕС не е враждебен акт и не може да се отрази на двустранните отношения. Те трябва да се развиват в перспектива.

ВМРО ще подготви и 203 писма до депутатите, в които ще обясни мотивите си и ще настоява да чуе мнението на всеки от тях по въпроса за референдума.

Писма няма да бъдат изпращани до народните представители от ДПС.

Припомняме, турският консул в Пловдив Джунейт Явузджан окачестви като популизъм подписката на ВМРО за референдум против членството на Турция в ЕС.

От организацията изразиха мнение, че подобни коментари са неуместни и нагли и настояха министър Николай Младенов да поиска обяснения от Явузджан за политическата му активност на територията на България.