ЦИК ще проведе първото си заседание веднага след обнародването на указа на президента Румен Радев за назначаване на състава му. Това заяви в парламента днес новият председател на Комисията Камелия Нейкова.

Като основни задачи тя посочи - първо колко още машини за изборите ще са нужни да се закупят, второ - да се оправи сметката с плащането на старите машини, тъй като било известно, че над 40 млн. лв. все още не са преведени на фирмата "Сиела норма". Относно този казус Камелия Нейкова обясни, че договорът между ЦИК и фирмата е сключен за 9600 машини. Важна е и логистиката - ЦИК ще трябва да уреди къде да се съхраняват тези машини, както и да види какво е тяхното състояние.

Новият шеф на ЦИК призова машинното гласуване да не се обрича на провал

Новият шеф на ЦИК призова машинното гласуване да не се обрича на провал

Цената на машините за гласуване още не е платена

Оптимизация на работата на служителите на ЦИК - също е в приоритетите на Камелия Нейкова. "С колегите сме подготвени за предизвикателствата на изборното законодателство, което се променя като трайна практика непосредствено преди да бъда насрочени съответния вид избори. Може би, ще има трудности, но те трябва да бъдат решени", каза Нейкова.

ЦИК ще определи и реда за гласуване зад граница и точния бюджет за вота.

Пламен Киров: ЦИК трябва да влезе с летящ старт

Пламен Киров: ЦИК трябва да влезе с летящ старт

Може да има и изненади и доста комични ситуации

Малко по-рано държавният глава Румен Радев подписа указ за назначаване на състава на Централната избирателна комисия:

За председател на Централната избирателна комисия държавният глава назначава Камелия Нейкова.

Димитър Димитров, Емил Войнов, Росица Матева и Цветозар Томов са назначени за заместник-председатели. Севинч Солакова заема длъжността секретар.

Членове на комисията са: Георги Баханов, Елка Стоянова, Ерхан Чаушев, Йорданка Ганчева, Красимир Ципов, Любомир Гаврилов, Любомир Георгиев, Силвия Стойчева, Цветанка Георгиева.

Указът се подписва на основание чл. 98, т. 7 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 46, ал. 4 от Изборния кодекс.