Над половината от българите - 60,5% не одобряват протестите, срещу 26,1%, които ги подкрепят, а 13,4% не могат да преценят или не дават отговор на въпроса. Това показват данните от проучване на "Барометър България" в сондаж, направен в периода от 3 до 11 месец. От "Барометър България" изрично уточняват, че нагласите на българите не могат да бъдат представителни в момента, тъй като сезонът е летен и българите са на плажа и не следят политическата ситуация активно. Освен това проучването е направено сред 842 души - пълнолетни, което не е представителна извадка.

Първият въпрос, който задават от "Барометър България" е "Одобрявате ли протестите, с които се иска оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев?"

Снимка 492024

Източник: Барометър България

На втория въпрос нагласите са по-разбити: 20% от респондентите отговарят, че одобряват протестите, а 2,1% заявяват, че участват в тях. Не ги одобряват 23,8%. 26,4% не са съгласни с блокирането на улици и кръстовища, а според 13,2% от анкетираните протестите са ставали банални. Над една десета - 10,7%, изразяват разочарованието си от водещите фигури на протестите, а 3,9% не могат да преценят или не дават отговор.

Снимка 492023

Източник: Барометър България

На въпроса искате ли оставка и незабавни предсрочни избори 20,3% от анкетираните отговарят с "Да", 70,8% - с "Не", а 8,9% не дават отговор или не могат да преценят.

Снимка 492022

Източник: Барометър България

Нагласите на избирателите, ако изборите се провеждат днес, не бележат голяма промяна в сравнение с предишни проучвания от 2020 ., констатират още от "Барометър България". Четири са сигурните формации, които биха попаднали в Народното събрание - ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединените патриоти. За тях биха гласували съответно - 24,9%, 121,1%, 7,8%, 7,5%.

Снимка 492021

Източник: Барометър България

Въпреки протестите и акция "Росенец" партиите на Слави Трифонов "Има такъв народ" остава с 3,4% подкрепа, а на Христо Иванов "Да, България" с 3,1% подкрепа. Евентуалният политически проект на Мая Манолова с подкрепа от 1,2% също остава под бариерата от 4% за парламентарно представителство.

Така претендиращата за алтернатива "Да, България" не излиза извън традиционното си изборно ядро формирано на базата на ДСБ (така наречените костовисти). Опитите на Хр. Иванов да се прави на националист отблъснаха част от симпатизантите на формацията, които са с либерални виждания, констатират от "Барометър България".

Новозаявените претенции за алтернатива от страна на Мая Манолова, Слави Трифонов и Цветан Цветанов засега остават в полето на "медийни претенденти" без реално потвърдена изборна подкрепа.

Като цяло изводът от "Барометър България" е, че четирите политически партии с твърд електорат - ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединени патриоти, са с десетилетно изградена електорална база и структура и тя е ненарушена.