В министерството на транспорта разходите за тази година са над 751 милиона лева като през следващите години разходите трябва да намалеят. БДЖ ще разполага с над 258 милиона лева. Част от тях са за ремонт на вагонния състав. За НКЖИ са предвидени над 400 милиона лева.

Субсидия от над 90 милиона лева са предвидените за автомобилния транспорт. От автомобилния бранш се оплакаха от високите цени на метана. Заради ниското възнаграждение пък много шофьори се отказват от професията. Таксиметровият бранш настояха за намаление на ДДС за таксиметрова дейност. Такава мярка не е предвидена в бюджет. Тази мярка, според бранша, щяла да намали задлъжнялостта на сектора.

Симеон Дянков одобрява охолния Бюджет 2022

Симеон Дянков одобрява охолния Бюджет 2022

Правителството да не се съсредоточава върху минималната работна заплата

За сериозна криза в транспорта алармираха от КНСБ. За нас междуградския и междуселищния транспорт е приоритет, увери специалистът Георги Свиленски. Ако не сега, то с актуализацията можело да се случи подпомагането на бранша, по думите му. Транспортът пострада, отчете той.

Росен Желязков от ГЕРБ посочи, че за партията бюджетът не е оригинален. Той ще е проинфлационен, според прогнозата му. Опозицията ще внесе свои предложения между първо и второ четене на засегнатите браншове.

Настимир Ананиев от ПП очаква реформа от таксиметровия бранш. Когато се отпускат средства, трябва да се проведат реформи, смята той. Част от бранша дойде пред сградата на бившия партиен дом , където заседаваше транспортната комисия, за да заяви готовност за протест, ако не получи държавна подкрепа.

Бюджетът за 2022 г. мина на първо четене в комисия

Бюджетът за 2022 г. мина на първо четене в комисия

Депутатите се скараха относно високодоходната група и трябва ли прагът да бъде вдигнат за тях до 3400 лв.