Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене бюджета за 2022 г. С 12 гласа "за" и 7 "против" парламентарната Комисия по бюджет и финанси прие на първо четене държавния бюджет за 2022 година.

След като в понеделник кабинетът одобри проекта, днес депутатите от ресорната комисия обсъдиха различните му параметри, а ето какво предвижда той.

По отношение на доходите минималната работна заплата би трябвало да стане от 650 лв. на 710 лв.

Максималният осигурителен праг трябва да бъде увеличен от 3000 на 3400 лв., а обезщетението за отглеждане на дете до 2 г. трябва да стане 710 лв.

Ето и макроикономическите му параметри - икономическият растеж би трябвало да е 4,8 на сто, инфлацията, предвидена за тази година, е 5,6%, а безработицата - 5%.

Това, което най-много скара депутатите, е високодоходната група и трябва ли прагът да бъде вдигнат за тях до 3400 лв. Според опозицията - не, защото това създава риск от сива икономика. Според управляващите тези хора няма да имат проблем с плащането на по-високи осигуровки.

Другата спорна тема беше доходите на земеделските производители. Отново според опозицията стопаните ще бъдат затруднени да плащат по-високи осигуровки, а финансовият министър успокои, че те могат да бъдат подпомагани през различни политики в Министерството на земеделието.

Галин Георгиев от скоро е имал 150 кошера с пчели, а сега само 60. Доходът на семейството е само от земеделие, а по-високият осигурителен доход е непосилен за него.

Според опозицията хората, като Галин, които отглеждат пчели ще бъдат ощетени:

"Много е драстично увеличението - от 420 на 710, това означава годишно 1000-1200 лева повече за земеделеца", заяви Байрям Байрям ДПС.

Няма драма в разминаването в данните за инфлацията между БНБ и МФ
Обновена

Няма драма в разминаването в данните за инфлацията между БНБ и МФ

Всички социални разходи са увеличени

Управляващите обявиха, че по политически причини и определени гласоподаватели, осигурителният праг за земеделските производители е останал много нисък досега:

"Порочна практика е един сектор да е с минимална работна заплата под линията на бедност, ако пчеларят не може да се справи, МЗ да помисли дали да има подпомагане или друго", коментира министър Асен Василев.

И доходите на високоплатените служители, като IT специалистите, скараха депутатите. Вдигането на максималния осигурителен праг на 3400 лв. може да има негативен ефект, предупреди опозицията.

"Дали ще има по-голяма събираемост или ще опитат да не се осигуряват на реален доход", пита Александър Иванов от ГЕРБ.

"Хората имат интерес от по високи осигуровки, за да получават и по-високи пенсии", отвърна Румен Гечев от БСП.

Дефицитът за 2022 г. - с 2 млрд. лева повече от този през 2021 г.

Дефицитът за 2022 г. - с 2 млрд. лева повече от този през 2021 г.

Бюджет 2022 - големи амбиции и големи неизвестни

А финансовият министър подчерта, че високодоходните служители няма да се сериозно ощетени от вдигането на прага, но имат очаквания:

"Въпросът който питат не е за 50 лв. повече, а дали има здравна система, пътища", коментира министър Василев.

Политиката по доходите предвижда и увеличение на пенсиите с 6,1 на сто от юли, както и ръст на обезщетението за безработица.

Преди това депутатите приеха на първо четене и бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и Държавното обществено осигуряване.

Ще взимаме между 7.3 млрд. и 9.1 млрд. лв. нов дълг всяка година

Ще взимаме между 7.3 млрд. и 9.1 млрд. лв. нов дълг всяка година

Правителството планира за 3 години държавният дълг да се повиши с близо 51%