Най-голямото чувство, което всички изпитваме, е облекчение, защото това бяха повече от 8 драматични години, най- вече за самите хора, които бяха в затвора, за техните близки и покрай тях - за цяла България.

Така коментира освобождаването на българските медици министърът на външните работи в периода 1997-2001г. Надежда Михайлова, цитирана от БТА.

Според мен най-важното нещо в момента е да помогнем на тези хора да се върнат към нормалния си начин на живот, което ще е трудно, но не невъзможно, каза още Михайлова.

Михайлова отбеляза сред причините за щастливата развръзка ключовото значение на приемането на България в ЕС и активното участие на ЕС, където могат да бъдат използвани всички демократични инструменти - политически и финансови.

Медиците ни са били взети като заложници, за да се постигне освобождаване на атентатора от Локърби, както и нормализиране на отношенията с международната общност и ЕС, каза Надежда Михайлова.
По думите й, исканията са били основно политически и финансови, но за ръководството на Либия - главно политически.

По повод на заявените намерения на близките на медиците да поискат компенсации от българската държава, Михайлова коментира, че според нея най-важно е сериозен дебат за това какво е свършено през тези години, за търсенето на положителната развръзка.

Смятам, че всеки един е готов да даде много ясни отговори на това, което се е случило, или не се е случило по време на неговото управление - аз самата очаквам този разговор и съм готова да дам всякакви отговори, допълни Михайлова.

Според нея реакциите на близките на медиците са много емоционални и това е разбираемо, защото са преминали с близките си през ада.

По думите й, за вземането на заложници информация, ако изобщо е могло да има, би могла да бъде само от разузнаването. Няма как дипломати да знаят, че се вземат заложници, каза Михайлова.
Оттам нататък ние успяхме да освободим 17 от задържаните, а защо не бяха пуснати останалите - отговор може да дадат само либийците, както и защо те са се оказали най-подходяща мишена за подобна акция, посочи тя.

Бившият външен министър смята, че медиците биха могли да искат морални компенсации. Според нея всички правителства са направили според възможностите си максимума за добрата развръзка на случая.