Няма обвързаност по отношение на Северна Македония. Това каза правосъдният министър Надежда Йорданова запитана дали няма да вдигнем ветото над РСМ, за да получим парите по Плана за устойчивост и развитие. В МС работим в засилено сътрудничество с колегите от Северна Македония, но това не означава, че ще правим компромиси, стана ясно от думите й.

В Плана за възстановяване и устойчивост механизмът за конкретните звена не стои, не е стоял. Първият вариант бе върнат с ясната забележка, че в областта на правото мерките не са достатъчно амбициозни. Сега г-жа Фон дер Лайен каза, че планът е изключително амбициозен, каза с усмивка Йорданова. 

Андрей Райчев наблюдава трусове, а се задават цунамита

Андрей Райчев наблюдава трусове, а се задават цунамита

Петков и Василев се държат като хора, които имат мнозинство, а това не е така

Запитана какво става в коалицията, тя отговори, че "сме свидетели на коалиционно управление, което действа по демократичен начин. Нужно ни е време". На въпроса: "Кой пръв ще избухне - ДБ или ИТН", Йорданова отговори, че ДБ мина през много изпитания. "През годните и сме показали своята способност да запазваме спокойствие. Няма знаци за разваляне на коалицията", каза тя.

Относно исканото предсрочно освобождение на главния прокурор Иван Гешев, тя каза, че има три елемента - институционалния, механизмите за търсене на отговорност и персоналния елемент. Йорданова изтъкна създаването на механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор. Ако няма механизъм за отчетност и контрол, властта развращава, каза тя.

Прокуратурата и МВР трябва да работят ефективно. Имаме министър на вътрешните работи, който задава въпроси, който напомня случаи - не само вътрешният министър е обезпокоен от прокуратурата. Много колеги й звънели, че са установили поредица от нарушения, папките са в прокуратурата и трети месец не се работи.

За осъдителни присъди ни трябват доказателства, отговорност на прокуратурата е да води разследванията, припомни Йорданова.

За ареста по неотложност на бившия премиер Бойко Борисов тя каза, че като министър на правосъдието няма правомощия да взема отношение по акции на МВР. Недопускам да разделяме човешките права на по-важни и по-неважни, обясни тя.

За оставката на шефа на НСО ген. Емил Тонев - имало поредица от неизпълнение на служебните задължения, имало и класифицирана информация. Искането да даде записите от входовете на МС на прокуратурата, не бил подходил достатъчно отговорно и не бил обмислил всички елементи за това действие.