Напрежението в управляващата коалиция е голямо - това наблюдават социологът Андрей Райчев и социалният антрополог Харалан Александров пред БНТ.

"Нинова няма ход, за нея излизане от властта е много лошо, тя ще мълчи най-много. Христо Иванов и Атанас Атанасов са пред излизане, те няма да мълчат. (Слави) Трифонов е пред изригване, пред събаряне. Какви рокади могат да предложат Петков и Василев", запита Райчев.

По думите му има едно "перманентно друсане, което продължава година и половина. Мнозинството на двамата младежи (премиера Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев - б.р.), не беше тяхно мнозинство, това не беше техен вот, това беше специален вот - подарък за тях, както преди беше за Слави Трифонов, за да свалят Бойко Борисов", каза Райчев.

Даниел Митов: Коалицията се пука по шевовете и вярва на собствената си пропаганда

Даниел Митов: Коалицията се пука по шевовете и вярва на собствената си пропаганда

Кой казва истината в случая РСМ, пита зам.-председателя на ГЕРБ

"Те се държат като хора, които имат мнозинство, това е коренът на всички неприятности", поясни Райчев. По думите му предстоят две големи вълни, които са като две цунами - едното е оръжия за Украйна и другото - Македония. Тези цунами вървят към това правителство и ще го удавят. Ако Нинова позволи да се даде оръжие на Украйна, тя ще получи нула гласа", поясни социологът.

Също така, ако съпредседателят на ДБ Христо Иванов допусне да не се даде оръжие на Украйна, това е капан за тяхната структура. По македонския въпрос всички заедно с изключение на лидерите на коалицията мислят да не пада ветото. Електоратът това е решил и партиите няма да мръднат от тази позиция. Те са в тежка кулминация, каза Райчев.

ПП изненадани от предложението да пращаме оръжие за Украйна

ПП изненадани от предложението да пращаме оръжие за Украйна

Настимир Ананиев очаква повече конкретика

Според Харалан Александров корабът на управлението, какъвто образ представи Райчев, не е в добро състояние, администрацията е в отчайващо състояние, те не работят. Екипажът на кораба се държи като шайка пирати, които са го превзели.

Има три причини към тази перверзна сглобка, които носят голямо напрежение, идеологическа несъвместимост; лична неприязън; задкулисните корпоративни интереси. По думите му личната неприязън почна много да си личи.

"Те обикновено правят между 1-2 скандала, вчера имаше четири. Личността на премиера има много дефицити - морални, комуникативни. В нормални условия той може да се справи отлично, въпреки подкрепата на нашите съюзници, българската публика избира да интерпретира тази подкрепа в негативен план - като свиреп външен натиск. Контекстът е променен и той извежда напред този стрес - тяхната повърхностност, незачитането на институционалните порядки и процедури, дълбокото презрително отношение към местното знание, факторите на средата. Всички дефицити нямаше да бъдат забелязани в друга ситуация. В публиката се събужда пасивно-агресивна съпротива, ние българите сме царе на пасивно-агресивната съпротива", каза Александров.

Според Райчев ръководството на страната е искрено, управляващите са склонни да платят скъпа цена - заедно с ГЕРБ и ДПС да решат въпроса за банката (изборът на гуверньор за БНБ), защото са убедени в правотата си.

Гюров: Ситуацията в коалицията не е критична заради кандидатурата за БНБ

Гюров: Ситуацията в коалицията не е критична заради кандидатурата за БНБ

Няма обща кандидатура за гуверньор, а около двамата кандидати се появиха скандали

Това, което виждат американците и западноевропейците и Петков и Василев е черно-бяло, смята той. Българите са за спиране на войната, но те не демонизират руския народ, знаят за корупцията на Украйна, обясни той.

Александров изтъкна, че вчера Николай Хаджигенов и Арман Бабикян са вложили всичко от себе си, за да бъдат арестувани след като заляха с червена боя табелката на руското посолство. Опитът за немощна репресия води до негативен резултат, обясни социалният антрополог.