В Близкия изток се прави опит за нов световен ред. Отделните държави се опитват да разкъсат плячка от руините на стария свят. Такава оценка на ситуацията в Близкия изток направи бившият външен министър Надежда Нейнски пред БиТиВи.

Според нея войната в Израел е нямало да се случи, ако е имала предварителна реакция на разузнаването на израелската държава. Но и атаката срещу Израел е готвена много отдавна, изтъкна Нейнски.

Много големи държави имат интерес от войната в Израел. Русия има интерес от това да се случи друга паралелна война и такъв страхотен конфликт, каза Нейнски.

"Русия е в много тежка ситуация във войната с Украйна, която не се развива според нейните очаквания. Един такъв друг конфликт несъмнено ще отклони вниманието на международната общност с военната и хуманитарната си подкрепа за Израел", отбеляза Надежда Нейнски.

Риск от вълна от мигранти към България след нападението над Израел вижда Асен Агов

Риск от вълна от мигранти към България след нападението над Израел вижда Асен Агов

Конституционалистът Борислав Цеков е изненадан, че Радев не свиква КСНС

Според нея не е ясно дали израелската армия ще навлезе в ивицата Газа. Това е една много малка територия, но е изключително гъстонаселена, ще има изключително много човешки жертви, което ще се стовари върху Израел и върху САЩ, посочи Нейнски. "Ситуация в Израел е изключително тежка. Това сме го чели само по книгите и сме го виждали само по филмите", коментира тя.

Надежда Нейнски допълни, че политическата нестабилност създава пробиви в сигурността на всяка една държава. Разделението в Израел по отношение на съдебната система създава голямо напрежение и това се счита като една от причините за подценената ситуация. Подценяваше се и военната помощ на Хамас, обобщи бившият външен министър.

САЩ предупреждават Иран да не се намесва в конфликта в Израел

САЩ предупреждават Иран да не се намесва в конфликта в Израел

"Хамас" отрича Техеран да е бил уведомен предварително за атаката