„Няма да приема да водя петата колона на ДПС в демократичната общност."

Това заяви по време на пресконференция на Синята коалиция водачът на евролистата на коалицията Надежда Михайлова, заявявайки, че няма да прави никакви други коментари.

Припомняме, по-рано днес Пламен Юруков обяви, че Михайлова е водач и на листата на регистрирания от него СДС.

Тя не пожела да коментира случващото се през последните няколко седмици в синьото пространство, но заяви, че има огромен дефицит на демокрация и че ситуацията в България в момента е безпрецедентна.

Надежда Михайлова, която води листата на "Синята коалиция" за евроизборите, беше категорична, че ще бъде водач на евролистата на коалицията по силата на волята на партиите, които я представляват.

Опитите да се приватизира една партия поставя началото на много опасен политически прецедент и това ще бъде тест за всички институции на България, заяви тя. Според нея всичко това показва колко е необходима промяна и колко е необходимо да дойдат на власт партии, които да прилагат европейските норми.

През последните две седмици вместо да търсят Сретен Йосич в България и чужбина и вместо да създават компромати срещу сините, управляващите трябваше да актуализират бюджета, заяви Мартин Димитров.

Той допълни, че настоящият бюджет е пълна катастрофа, а управляващите се правят на луди и ударени. Лидерът на СДС Мартин Димитров припомни, че опозицията е искала актуализация на бюджета, но управляващите не са реагирали.

Той предложи някои мерки за актуализация на бюджета като първата от тях е съкращение на всички излишни разходи. Другите две мерки, които предвиждат от синята коалиция са намаляване на осигурителната тежест, както и на разходната част, чрез намаляване на неефективните разходи.

Мартин Димитров упрекна премиера Сергей Станишев, че бяга от дебат.
Основна причина за това според Димитров е фактът, че правителството няма отговори за настоящите икономически проблеми на страната.

След всяка криза, в която БСП вкарва България, идва друго алтернативно управление, което трябва да оправя техния батак, посочи още Димитров.

Днес в срок ще бъде подадена жалбата във ВАС срещу регистрацията на СДС от Пламен Юруков, посочи също така Мартин Димитров.
Според него ВАС ще отсъди в тяхна полза защото „все пак става въпрос за политически партии."

Иван Костов от своя страна изрази тревога от засилващата се икономическа криза и все по-голямото й отражение в България.

Той упрекна управляващите че не действат в правилната насока и също предложи някои мерки за запазване „на баланса по текущата сметка".

Първата от мерките е правителството да замрази всички големи икономически проекти, както и замразяване на всички проекти, реализирането на които излиза извън 2009 г. 

Планът на Станишев срещу икономическата и финансова криза се проваля, категоричен беше Костов. Трябва да се оглежда начинът, по който се изразходва всеки лев, каза още той.

Иван Костов допълни, че по този начин се проваля и претенцията на БСП за втори управленски мандат, което от своя страна отваря пътя за алтернативно управление. Според Иван Костов новото управление, което ще дойде на власт ще може да противодейства на кризата с нови идеи.

Мартин Димитров от своя страна посочи, че макропоказателите като огромния брой на уволнените, увеличаващият се ръст на безработицата, както и фактът, че хората не могат да изплащат кредитите, а възрастните са с ниски пенсии и не могат да покриват разходите си, ще подтикнат българския избирател да гласува.

Той предложи анализ на бюджетните разходи защото, по негови прогнози, тази седмица ще бъдат усетени по-сериозните първи признаци, че България навлиза в рецесия.

Това ще се прояви чрез рязкото икономическо свиване на активността, смята Костов.