Трябва не просто да отдадем почит към онези забележителни български държавници, които са постигнали независимостта на България, но и да направим един нов прочит на значимостта на това събитие в момента.

Това заяви президентът Георги Първанов по повод учредяването на Национален комитет за честването на 100-годишнината от обявяването на независимостта на България, която се навършва на 22 септември тази година.

В НДК се събраха представителите на всички държавни институции, местна власт, академичните среди и неправителствени организации.
Президентът призова този комитет да обедини идеите на всички за честванията на празника, за да се превърне програмата за него в едно значително събитие.

Президентът заяви още, че в честването на този празник не трябва да има партийни различия, нито по отношение на държавниците, които са постигнали независимостта, нито от страна на тези, които ще отдават почит.

Председател на заседанието беше премиерът Сергей Станишев, който отбеляза, че независимостта на България не е еднократен акт, а резултат от 30 години изграждане на държавността. Президентът също призова не само да се отдаде почит, но и да бъде обърнат поглед към настоящия момент, на това до къде сме стигнали през този 100-годишен път.

Премиерът призова в рамките на 10 дни всеки да внесе своето предложение в Министерството на културата, за да може да се обобщят предложенията и да се пристъпи към действия.

Министърът на културата проф. Стефан Данаилов предложи големите чествания на празника да не са само във Велико Търново, където е провъзгласена независимостта, но и в другите големи градове. Той също призова до две седмици да бъдат внесени в министерството му предложенията.

Кметът на Велико Търново Румен Рашев пое лично ангажимент до 10 дни премиерът да получи програмата кака ще протече празника във Велико Търново. Рашев предложи също изсичането на юбилейна монета за 100-годишнината.

Шефът на БНБ заяви, че ще разгледа предложението.

Професор Георги Марков - председател на БАН предложи в дните около 22 септември в България да бъдат поканени учени от всички страни, които имат отношение към независимостта на страната ни.

От Националната агенция на българите в чужбина предложиха разработен от тях мултимедиен продукт, съвместно с преподаватели от Софийския университет да бъде представен във всички български училища като специален урок за независимостта.

Представителят на МОН Кирчо Атанасов приветства тази идея и предложи още министерството да организира конкурс за разказ или есе в различни възрастови групи на тема „Независимост", а община Велико Търново да създаде сайт, на който да бъдат изпращани есетата, след което национална комисия да излъчи победител.

Държавна агенция „Архиви" имаше вече готова програма с осигурени средства и посочени срокове за провеждане на изложба, която да обиколи български градове, както и издаване на юбилеен вестник по повод събитието.

Божидар Димитров пък предложи от името на Историческия музей и с разноски на музея във Велико Търново да бъде изградена паметна плоча и на 22 септември да се състои честване край нея.

Заместник-председателят на Народното събрание Любен Корнезов предложи пък около празника да бъде проведена тържествена сесия на българския парламент при отворени врати.

Президентът Първанов закри дискусията като направи предложени неговата администрация да организира събор с маршрут „Старите български столици" с кулминация Велико Търново.

Тепърва в министерството на културата ще бъдат внасяни още предложения.