Да се пази и развива военно-образователната система призова служебният министър Георги Панайотов. Информацията е на министерството на отбраната.

"Без силна армия няма силна държава. Силна армия се създава с можещи, знаещи и учещи хора, които да могат в необходимия момент да използват знанията и мъдростта си, която са натрупали, за да защитят родината", каза Панайотов. На церемонията бяха наградени 26 военнослужещи, резервисти, цивилни служители и български граждани от военно-образователната система по повод честването на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската книжовност. 

"24 май е най-светлият празник на Република България. Празникът в историята ни е имал много имена, но сега мисля, че е избрано най-прецизното, а именно Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Азбуката е българска, тя не е славянска. Азбуката е българска, защото прозорливостта и мъдростта на българските владетели са я направили такава. България е първата държава, която е възприела тази писменост - Кирилицата, както я наричаме днес", каза военният министър от служебния кабинет.

Той изтъкна, че именно българската азбука е една от основните причини народът ни да запази себе си през вековете и да устои на всякакви опити на асимилация.

Прекланяме се пред мъдростта на българските владетели, които са строили книжовни центрове, просветителски центрове, за да се просвети и образова българския народ, подчерта министър Панайотов.

В словото си той благодари на хората, които са отдали живота и кариерата си на това да обучават българските военнослужещи, защото от това зависи сигурността на Република България.