Наградиха ефрейтор Пламен Пуфтев от 101-ви алпийски полк за оказана от него първа помощ на пострадал при катастрофа. Наградният знак "За военна доблест" - трета степен бе връчена от началника на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов, съобщиха от Министерството на отбраната.

На 7 юни 2018 г. около 19.00 ч. в село Търън, община Смолян става тежко пътно-транспортно произшествие. Шофьор на лека кола блъска водач на микробус, който сменя спукана гума. Ефрейтор Пуфтев, който се намира в центъра на селото, научавайки за катастрофата се отправя с личния си автомобил към мястото на инцидента.

Военнослужещият успява с турникет и подръчни средства да спре тежката кръвозагуба на пострадалия, който е с откъснати крайници. Благодарение на бързата и адекватна намеса на ефрейтор Пуфтев състоянието на пострадалия мъж е стабилизирано до пристигането на медицинския екип. За съжаление, вследствие на тежките травми на главата и коремната област при проведените операции след около 6 - 8 часа в болницата пострадалият е починал.

Боецът е награден за отличната психическа устойчивост, подготовка и адекватни действия при оказване на първа помощ на пострадал при катастрофа.

Церемонията беше пред колегите му от полка и на нея присъстваха председателят на Общинския съвет на град Смолян Димитър Кръстанов, заместник-областният управител Андриян Петров и кметът на с. Търън Явор Говедаров.