Намерихме най-доброто решение да стартираме един успешен мандат. Това заяви пред bTV бившият финансов министър в кабинета "Борисов-2" Владислав Горанов по повод договорката между ГЕРБ и обединените патриоти за увеличение на пенсиите.

ГЕРБ и патриотите постигнаха съгласие за пенсиите
Обновена

ГЕРБ и патриотите постигнаха съгласие за пенсиите

Не казват обаче какъв ще е размерът в крайна сметка

Горанов уточни, че ако е търсено 100% удовлетворяване претенциите на обединените патриоти, е щяло да спре изпълнението на другите политики, защото парите нямало да стигнат. Или правим това - изпълнение на искането на патриотите, или намираме балансирано решение и продължаваме, обясни преговорите Горанов.
Той поясни, че ще има преглед на инвалидните пенсии, тъй като някои от тях се основават на неистински документи.

Горанов потвърди информацията, че минималната пенсия ще стане първо 180, а от 1 октомври 200 лева. "Не очаквайте като евентуален финансов министър да съм най-щастливият човек, въпросът е какво може да си позволи обществото да преразпредели", каза Горанов. Не очаквайте пламенно да защитавам това решение, допълни той.

Запитан дали ГЕРБ ще подпише отделно споразумение с всеки от тримата лидери в Обединените патриоти - Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, представителят на ГЕРБ обясни, че това е добра идея, но те искат да се явят като монолитен субект.

"Аналогиите между РБ и ПФ не са много", каза Горанов. При Реформаторите се търсеше единоначалието, докато при обединените патриоти - те ясно вътре са си уредили взаимоотношенията.

Запитан за информация, че Цветан Цветанов и Бойко Борисов са изнасяли пари със самолети, Владислав Горанов каза, че "подобна щуротия" му е минавала, но не успя да се сети кой е авторът й.

На въпроса: "На Волен Сидеров е "тая щуротия", как ще управлявате с този човек, защото е част от обедините патриоти", Горанов отговори, че той е опитен политик и ползва политическия инструментариум за различни цели. "Успява много добре да плува в парламентарните води, вече над 10 години", каза Горанов по адрес на Сидеров.

"На политическия пазар предлагаш определена политика, след като има кой да гласува за теб, намираш место в парламента", каза Горанов.

Разговор за постове в новото правителство не е имало, категоричен бе Горанов. Вчера е изчистена темата, свързана с пенсиите. В началото си говорихме само за политики, не сме говорили къде и как ще участват в изпълнителната власт патриотите, допълни той.

Според него предложението Корнелия Нинова да бъде председател на парламента не е лоша идея. "Противоречията са достатъчно. Търсенето на по-голямо сближаване не е лоша идея. Ангажиментите на председател на народното събрание са значителни и това щеше да попречи на лидерската й работа. Подобно решение е доближаване към стандартите на правене на политика в запада. Стандартът на политика не се мери с децибели и фалцет, а с качеството на противопоставянето", каза Горанов.

В коментар за служебното правителство финансистът обясни, че не са успели да си намерят времето. "Сценарият беше друг, очакваше се друг резултат от изборите. Опитаха се да разчистят терена на едно друго управление, за това се стигна до маса грешки. Когато на бързо се съставя едно служебно правителство и не успяваш да намериш най-добрите хора, се допускат грешки", каза Горанов.

Той намекна, че може да се търси преразглеждане на ролята и отговорността на служебното правителство, чийто отговорности са описани в Конституцията. "В такъв момент ставаме президентска република", каза Горанов.

Според него не е новина намесата на чужди държави в нашите избори, какъвто беше основният акцент от вчерашното обръщение на президента Румен Радев към нацията. Трябва внимателно да балансираме отношенията си с нашите съседи, да реализираме възможността за въздействие. Да забраниш на български граждани да гласуват, е да увеличиш възможността на други държави да гласуват, каза Горанов.

Намесата на чужди държави е проблем на държавата като цяло. Намесата не става само по линия на влияние в период на избори. Това е проблем не толкова на партиите, колкото на държавата и държавността, заяви Владислав Горанов.

Запитан дали има картел на горивата, Горанов обясни, че на страницата на Министерството на финансите е имало информация за данъчните складове. "Лукойл" е продаден заедно с тръбите и базите за съхранение, каза той.

Според Горанов е необходим анализ дали там се концентрира горивата - до колко един или друг данъчен склад се явява търговия с горива. Обемите не отговарят на капацитета - под половината минава през производителя, другите - през търговци. "Не съм аз човекът, който казва дали има картел. Цените без акциз са същите или по-високи отколкото в други държави", каза Горанов.