"България е и в следващите седем - осем години ще бъде строителна площадка. Ще работим по всички незавършени участъци от международните транспортни коридори, минаващи през страната ни и австрийският бизнес е добре дошъл", коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на форум "Транспортна инфраструктура" в столицата.

"Австрийските компании са били и ще бъдат наш основен партньор в транспортното строителство и съм убеден, че и в бъдеще ще реализираме още десетки инфраструктурни проекти в нашата страна", допълни той.

Нанков представи и конкретни проекти, чиято реализация предстои, такъв е и автомагистрала "Хемус", която ще намали диспропорциите в развитието между южна и северна България, доизграждането на автомагистрала "Струма", изграждането на автомагистралата Видин - Ботевград, по направлението на международен транспортен коридор 4, както и завършването на участъка от София до сръбската граница - част от коридор 10.

Нанков: Българските магистрали - най-евтините магистрали

Нанков: Българските магистрали - най-евтините магистрали

Не просто строим магистрали, а вършим работа

Именно строителството е един от основните двигатели за икономическия растеж на страната ни през 2017-та година и този успех се дължи, в една не малка степен и на австрийски компании, обясни регионалният министър. "Именно те са наши основни контрагенти", допълни Нанков и посочи, че австрийска компания в консорциум с българска изграждат един от двата язовира за питейно - битово водоснабдяване в България - язовир Луда Яна.

Друг значим проект, реализиращ се у нас от австрийската компания "Капш трафик солюшънс" е изграждането на тол системата в страната. По думите на министъра, тол системата ще даде не само преки ползи, но и много косвени такива, като например борбата с контрабандата и възможността за справяне с все по-отслабващия миграционен натиск.

Регионалният министър подчерта и големият стокооборот между Австрия и България, възлизащ на 1.2 млрд.евро и изрази увереност, че през следващите години ще надхвърли 2 млрд.евро. "Отношенията ни с австрийския бизнес са отлични и градивни, почиващи на взаймоизгодна плоскост и резултатите са видни", добави той.