Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е скептичен за реставрацията на паметника на Бузлуджа.

"Трябва да се намери една сериозна концепция." По този начин Нанков коментира казуса около паметника на Бузлуджа.

Според Нанков от БСП са еволюирали. "Както щяха да протестират, се съгласиха с процедурата, която им предлага законът", лаконичен бе Нанков.

Бузлуджа като комунистически резерват би било гавра

Бузлуджа като комунистически резерват би било гавра

От сдружение ДОМ с отворено писмо до Борисов

Той категорично заяви, че от БСП не могат да ги накарат да вършат нещо незаконосъобразно. "Нито премиера, нито мен в качеството ми на министър. Фактът, че се предизвика дебат за "Бузлуджа", към момента имаме от страна отново на ръководството на БСП входирано искане. Този път не за право на собственост, а за безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години. Вече ще преценим. Това решение не се взима нито само от мен, нито от депутатите от Стара Загора, нито от кмета на Казанлък, а от Министерски съвет", отсече Нанков.

По думите му е важно да бъде определено кой е най-добрият и оптималният вариант за опазване на паметника като културно историческо наследство. "Въпросът е, че имаме една даденост, един паметник, който трябва да бъде под една или друга степен реставриран и поддържан наистина като адекватен най-малкото и сигурен строеж. Защо не и от него да се генерират и приходи в качеството му на културно-историческа ценност", коментира министър Нанков.

БСП в готовност да ремонтира "архитектурната ценност" Бузлуджа

БСП в готовност да ремонтира "архитектурната ценност" Бузлуджа

Нинова не коментира защо предишното ръководство не си е взело паметника

Попитан дали държавата трябва да се ангажира с реставрацията, министърът Нанков заяви, че всичко опира до финансов ресурс. По думите му дори във времето, когато на власт са били БСП - държавата не е успяла да осигури такъв ресурс.

Нанков разкритикува БСП, че си приобщава Бузлуджа и "има паметника за свой". "Не, че е на партията, чл. 1 от онази Конституция отдавна не функционира. Паметникът не е на партията. По времето на Луканов, на Виденов и Станишев, нямам спомени паметникът да е реставриран и превърнат в мемориал и в каквото и да било, на каквото и да е", посочи министър Нанков.