Българското външно министерство реагира остро на случилото се днес в Скопие, наричайки го недопустимо.

По-рано днес хулигани са попречили на българската делегация, съставена от посланика ни в Скопие Иван Петков и местни българи, да положат цветя в памет на Гоце Делчев в скопската църква „Св. Спас". Припомняме, днес се навършват 109 години от смъртта на българския революционер.

Точно пред църквата „Св. Спас" се появили т.нар. "антички", които провокирали нашите и дори били готови на физически сблъсък. За да го избегне, посланикът на България се отказал да положи цветята на гроба на големия български революционер и идеолог.

Поведението на т.нар. антични македонци и други ултраси от футболните агитки, с които се злоупотребява и за политически цели, не е новост. Точно те периодически обругават плочата на Мара Бунева и организират побои над онези, които дръзнат да се самоопределят като българи в Македония, коментират от ВМРО.

Опитът за възпрепятстване на поднасянето на венци от посланика на България в Скопие е в противоречие както с европейските принципи, така и с човешките норми на уважение към паметта на личностите, допринесли за свободата и достойнството, се казва още в изявлението на МВнР.

По този повод по-рано днес в министерството е привикан посланика на Македония Благой Ханджийски, пред когото е изразен остър протест по повод случилото се.

Българската страна очаква информация от Скопие за мерките, които смята да предприеме за недопускане на бъдещи подобни прояви на агресивност и нетолерантност срещу България.

Осигуряването на безпроблемно честване и отбелязване на исторически дати и събития е знак за възприемането на европейските ценности и желанието за развитие на добросъседските отношения в региона - главно условие за приемането на страните в ЕС, намеква Външно на македонската страна.

Държавният глава Росен Плевнелиев също обяви случая с българския посланик в Скопие като недопустим.

„Ние приветстваме и подкрепяме членството на всяка държава в европейското семейство. Ако някой обаче иска да бъде член на това семейство, трябва да покаже с дела, не само с думи, че обича останалите държави, заяви Плевнелиев от град Гоце Делчев, където е на посещение.

България ще работи за присъединяването на Македония към Европейския съюз, но от своя страна македонският народ трябва да ни покаже с делата си, че също ни подкрепят", подчерта българският държавен глава.