Напролет предстои пускането на новите четири станции в столичния квартал "Овча купел". Вече са готови буферните паркинги на последната метростанция при околовръстния път с Горна Баня. Буферният паркинг ще бъде на три нива за 200 автомобила, предстои откриването на още два буферни паркинга за още 400 автомобила в "Овча купел".

Метрото не е просто бързият и удобен градски транспорт, а е най-екологичният и интегриран проект.

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която заедно с посланика на Обединеното кралство Н.Пр. Роб Диксън откриха официалното сътрудничество между двете държави за подобряването на качеството на въздуха, опит в сферата на интелигентните градове и нисковъглеродния обществен транспорт.

Кампанията ще започне с информационни материали на спирките и влаковете на софийското метро и цели да повиши осведомеността относно важността от предприемането на глобални мерки за справяне с климатичните промени и изграждане на чиста и устойчива икономика с нулеви емисии.

Фандъкова обясни, че това, което обединява двете държави, е възможността да обменят идеи и добри практики в сферата за подобряване качеството на атмосферния въздух. Един от най-важните и големи проекти за подобряване качеството на въздуха в София е метрото, напомни Фандъкова.

Фандъкова: Да не се отпускаме по празниците, за да разхлабим после мерките

Фандъкова: Да не се отпускаме по празниците, за да разхлабим после мерките

Тя подчерта, че детските градини няма да отварят

Само за 10 години пет пъти са увеличени дължината на линиите на метрото. Н.Пр. Роб Диксън посочи, че метрото е ясен пример за намерението на София да промени начинът, по който се използва общественият транспорт. Екологично, модерно и устойчиво разширяването на метрото е доказателство за растежа на София и свързва всички хора в прекрасния град, подчерта Н.Пр. Диксън.

За него София е правилното място и подходящият момент за стартиране на кампанията на Британското писалство за климатичната конфереция. Само след 1 година светът ще се събере във Великобритания, за да се фокусират върху най-належащите глобални климатични проблеми. Когато сме амбициозни и работим заедно всички носим отговорност за това действие, каза още Н.Пр. Диксън.

Той напомни, че миналата седмица Англия обявила намаляване на емисиите с поне 68% до 2030 г., която ще й позволи нулеви емисии до 2050 г. При възстановяването ни от пандемията трябва да използваме възможността за развитие на интелигентни градове. Новото метро на София е отличен пример за това, доволен е Н.Пр. Диксън.